Schab nadziewany szpinakiem [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani.
Dziś mam dla Was schab w rewelacyjnej odsłonie. Smak nie do opisania…Goście będą zachwyceni – nie ma takiego podniebienia, żeby mu nie smakowało. Nie ma przy tym tak dużo pracy, jak by się wydawało, więc do dzieła!
Składniki
- 2,5 kg schabu
- 400 g szpinaku mrożonego liście
- 4 marynaty podketo.pl
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- 500 g pieczarek
- 400 g grzybów mrożonych
- 150 g śmietanki
- 80 g pomidorów suszonych
- 2 cebule
- 2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie
Schab przecinamy wzdłuż szerszego boku tak, żeby rozłożyć go jak kartkę papieru. Rozkładamy i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Marynaty, po ok 20 g każdej, wsypujemy razem do miski, dodajemy 1 łyżkę octu i 80 g oliwy. Mieszamy razem i nacieramy schab z jednej strony. Następnie zawijamy mięso w rulon. Tak zamarynowane, wkładamy na noc do lodówki.
Rozmrażamy szpinak, odlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy na bok.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do podsmażonej cebuli. Teraz dorzucamy jeszcze pokrojone w paseczki pomidory suszone. Smażymy wszystko razem do odparowania wody (nie solimy, ponieważ pomidory suszone na słońcu są wystarczająco słone).
Schab rozwijamy i nakładamy na niego szpinak. Na szpinak, wykładamy farsz z pieczarkami. Zwijamy ponownie w rulon i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy po wierzchu sosem grzybowym: rozmrożone grzyby mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Tak przygotowany schab, pieczemy ok 60 min.
Podajemy według własnej koncepcji. Ja podałam na sałacie z dodatkiem pomidorów i fig. Smakuje nieziemsko. W brew pozorom, robi się dość szybko.
Pozdrawiam!