Zapiekanka z tortilli [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
- Kcal: 313
- Tłuszcze: 15
- Węglowodany netto: 1,1
- Białko: 15
Hej Kochani!
Mam dla Was przepyszną i sycącą zapiekankę z tortilli. Co dla wielu ważne, jest szybka i prosta w wykonaniu. Wystarczy podsmażyć mięsko zawinąć w placek i prawie gotowe! Smakuje przy tym niezwykle, niczym meksykańskie danie. Polecam Wam wypróbować, a nie zawiedziecie się.
Składniki (na 4 sztuki):
- 4 keto tortille (dwa opakowania)
- 200 g pieczarek
- 400 g mięsa mielonego
- 1/2 papryki
- 1 duża cebula
- 2 łyżki passaty
- 1 piórko czosnku
- 8 plastrów żółtego sera
- 200 g żółtego sera wiórki
- 2 - 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym do zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę. Po podsmażeniu, wrzucamy na patelnię mięso mielone. Dodajemy przyprawy, dusimy do odparowania. Na koniec dodajemy, passatę i ser żółty wiórki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Teraz czas na składanie naszych placków. Najpierw na połowie tortilli kładziemy plaster żółtego sera, następnie porcję usmażonego farszu i na koniec znowu żółty ser. Składamy całość na pół i smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Ściągamy z patelni i podajemy na ciepło.
Polecam Wam wypróbować, petarda!
Pozdrawiam ❤️
Po więcej takich pyszności, obserwuj
@krysia_kocur
#bezcukru #bezwęglowodanów #bezglutenu #szybkoismacznie #ketoprzepisy