Keto zapiekanka [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani.
Dziś coś wytrawnego- przepyszna zapiekanka. Idealny obiadek na chłodne dni.
Składniki
Farsz:
- 200 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule
- sos „Stek house” pikantny (z biedronki)
- przyprawa „Vegeta natura” pikantna
- 200 g sera żółtego startego sera małych oczkach
- pieprz i sól do smaku
Naleśniki (7sztuk):
- 6 jajek
- 110 ml śmietanki kremówki
- 40 g mieszanki chlebowej lub błonnika bambusowego
- sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Po usmażeniu, dodać mięso mielone oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć przez ok 15 min. Dodać 3 łyżki sosu, Stek house. Wymieszać razem, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą Vegeta. Zredukować przez chwilę i odstawić.
Zabieramy się teraz za naleśniki.
Wszystko ubić razem mikserem. Rozgrzać patelnię, dodać 1/4 łyżeczki masła klarowanego. Smażyć cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik, nakładać mięso i posypać startym serem. Zwijać ruloniki i układać w naczyniu żaroodpornym. Następnie polać sosem i posypać żółtym serem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika 190°C, zapiekać ok 15 min.
Po tym czasie, wyciągnąć i dodać szczypiorek.
Polecam wypróbować, ponieważ danie jest fenomenalne w swoim smaku.
Pozdrawiam wszystkich!