Kremowy sernik na mascarpone [keto, low carb]
2024-12-09
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
- Kcal: 339
- Tłuszcze: 31,4
- Węglowodany netto: 6,1
- Białko: 7,9
Polecam dziś świeżo przetestowany, wyjątkowy zarówno na ciepło jak również po dwóch dniach spędzonych w lodówce sernik. Wyjątkowo kremowy, przyjemnie lekki jednocześnie. Niezbyt słodki, ale wanilia, pomarańcza i akcent gorzkiej czekolady rekompensują brak nadmiernej słodkości w serowej masie. Dla osób na diecie nisko - węglowodanowej będzie w punkt. Serniczek jest wyjątkowo szybki i prosty do wykonania - wszystkie składniki masy miksujemy wkładając je do miski w określonej kolejności.
Składniki:
- masa serowa (składniki w temperaturze pokojowej, tj. wyciągnięte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem masy):
- 750 gram serka mascarpone
- 250 gram serka twarogowego Mój Ulubiony
- 100 ml śmietanki 18 % - słodkiej
- 5 łyżek erytrytolu
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 1 - 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 jajka, rozmiar L
- masa czekoladowa
- 250 gram serka mascarpone
- 100 ml śmietanki 18 % - słodkiej
- 60 gram gorzkiej czekolady 70%
- 1 łyżka erytrytolu
- na spód
- paczka herbatników petitków - jasnych
Wykonanie:
Formę (u mnie prostokątna o wymiarach 20 cm / 30 cm) wykładamy papierem do pieczenia - wystarczy dno, boki smarujemy masłem. Na dnie układamy jeden przy drugim herbatniki.
Masa serowa:
Do dużej miski wkładamy oba sery, wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy, wsypujemy erytrytol i 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy wszystko mikserem przez około 1 minutę do dokładnego połączenia składników. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, skórkę z pomarańczy, miksujemy kilka sekund. Wbijamy kolejno jajka, po dodaniu każdego miksujemy około 10 sekund, nie dłużej, by nie napowietrzać masy. Jeżeli ilość słodzika jest w Waszym odczuciu zbyt mała, można dosypać jeszcze troszkę, do smaku. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Do dużej miski wkładamy oba sery, wlewamy śmietankę, ekstrakt waniliowy, wsypujemy erytrytol i 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy wszystko mikserem przez około 1 minutę do dokładnego połączenia składników. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, skórkę z pomarańczy, miksujemy kilka sekund. Wbijamy kolejno jajka, po dodaniu każdego miksujemy około 10 sekund, nie dłużej, by nie napowietrzać masy. Jeżeli ilość słodzika jest w Waszym odczuciu zbyt mała, można dosypać jeszcze troszkę, do smaku. Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód.
Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i serniczek dopiekamy jeszcze około 10 minut. Wyłączamy piekarnik, ciasto zostawiamy w środku przez około 30 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy zupełnie. Przestudzony sernik wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę na pokrycie wierzchu.
Masa czekoladowa:
Podgrzewamy śmietankę prawie do wrzenia, wrzucamy do niej połamaną na kosteczki czekoladę, po minucie mieszamy, by powstał gładki, czekoladowy krem. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) wkładamy do miski, wsypujemy łyżkę erytrytolu, wlewamy czekoladowy krem i miksujemy na jednolitą masę. Wykładamy ją równą, dość cienką warstwą na przestudzony serniczek, oprószamy kilkoma kostkami startej gorzkiej czekolady.
Osoby na diecie keto lub niskowęglowej, pragnące jeszcze obniżyć ilość węglowodanów w 100 g mogą pominąć ciasteczka wykorzystane do wyłożenia spodu ciasta. Serniczek można upiec w wersji "wiedeńskiej" czyli bez spodu, lub na kruchym cieście wykonanym według wybranego przepisu na ciasta bezcukrowe.
Po więcej zapraszam na www.kronikapiekarnika.pl
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2024