Serniczki w wersji mini [keto,low carb]
2024-08-05
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Serniczki w wersji mini. Nie wymagają wielu składników, wyciągania miksera i skomplikowanych akrobacji piekarniczych. Są nisko węglowodanowe, lekkie, dzięki dodatkowi
pistacjowego kremu w masie i orzechów w biszkopcie - sycące i ciekawe smakowo. Spody biszkopcikowe przygotowałam w mikrofalówce, bo ostatnio doceniam tą możliwość szybkiego przygotowywania lekkich biszkoptów i ciasteczek. Serniczki oczywiście wyjdą równie pyszne, bez dodatku pistacjowego.
pistacjowego kremu w masie i orzechów w biszkopcie - sycące i ciekawe smakowo. Spody biszkopcikowe przygotowałam w mikrofalówce, bo ostatnio doceniam tą możliwość szybkiego przygotowywania lekkich biszkoptów i ciasteczek. Serniczki oczywiście wyjdą równie pyszne, bez dodatku pistacjowego.
Składniki biszkoptowych spodów:
proporcje na 6 mini serniczków
Składniki masy serowej:
w temperaturze pokojowej
Składniki warstwy serowo - pistacjowej:
Wykonanie:
proporcje na 6 mini serniczków
- 1 jajko rozmiar L
- 2 - 3 łyżki mielonych orzechów laskowych lub innych
- szczypta soli
- 2 łyżeczki erytrytolu
Składniki masy serowej:
w temperaturze pokojowej
- 250 gram serka mascarpone - u mnie waniliowego
- 2 łyżki skyru waniliowego - u mnie low carb z Biedronki
- 2 łyżki płynnej śmietanki 18 % lub 30 %
- 1 jajko rozmiar L
- 2 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki pasty lub kremu pistacjowego
Składniki warstwy serowo - pistacjowej:
- 1 łyżka kremu lub pasty pistacjowej
- 3 łyżki serka śmietankowego "Mój ulubiony" lub serka ricotta
- 1 łyżeczka erytrytolu
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Biszkoptowe spody z mikrofalówki: Jajko wbijamy do miski, dosypujemy szczyptę soli i ubijamy trzepaczką ręczną lub mikserem do spienienia. Dosypujemy słodzik i miksujemy na gęstą pianę. Wsypujemy orzechy i delikatnie mieszamy łyżką. Rozlewamy równe porcje - mniej więcej po dwie łyżki masy do foremek na babeczki - u mnie silikonowe. Wkładamy foremki do mikrofalówki i podgrzewamy na pełnej mocy około 1,5 - 2 minuty. Wyciągamy, studzimy. Jeśli biszkopcikowe spody wyrosły zbyt wysoko,
wierzchy możemy ściąć tak, by pozostawić spody o wysokości około 0,5 - 1 cm.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy energicznie i dokładnie - ja zrobiłam to łyżką, można użyć również widelca, trzepaczki ręcznej. Jeżeli używacie serka mascarpone klasycznego, nie waniliowego, dodajcie więcej słodzika. Częścią masy zalewamy spody biszkoptowe w foremkach, zostawiając w misce około 6 łyżek masy.
Dodajemy do niej pastę lub krem pistacjowy, mieszamy na gładko i wykładamy na wierzch serniczków, wyrównujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, na dnie ustawiając naczynie z gorącą wodą, wkładamy serniczki i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy około 25 - 30 minut. Upieczone serniczki studzimy chwilkę w piekarniku, wyciągamy i po zupełnym ostudzeniu wkładamy do lodówki na czas przygotowania wierzchniej warstwy serowo - pistacjowej. Warstwa serowo - pistacjowa: Do miseczki wkładamy 1 łyżkę kremu pistacjowego, dodajemy 3 łyżki serka śmietankowego - polecam "Mój ulubiony" lub ricottę, dodajemy pełną łyżeczkę erytrytolu, szczyptę cynamonu i mieszamy na jednolity krem. Masę wykładamy łyżeczką na wierzch serniczków. Ciasteczka
przechowujemy w lodówce.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2024