Devolay w boczku [keto, low carb]

Devolay w boczku [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 263
  • Tłuszcze: 20,5
  • Węglowodany netto: 0,8
  • Białko: 18,8

 

Witam Was Kochani!

Dziś może coś z mięska na obiadek. Soczysta karkówka w boczku i pikantnym sosie. Przepyszny sztosik.

Składniki     

  • 800 g karkówki w plastrach
  • ser żółty w plasterkach (ok 10 plastrów)
  • 200 g mozzarelli w kawałku
  • 200 g żółtego sera (startego)
  • 2 opakowania boczku w plastrach
  • papryka słodka
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek granulowany

Sos:

  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml majonezu
  • 30 ml ketchupu bez cukru
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie     

Karkówkę lekko rozbijamy, kroimy wzdłuż na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem z obydwu stron.

Na plaster boczku, nakładamy pół plastra karkówki i pół plastra sera żółtego. Mozzarellę kroimy w słupki 2/2 cm- ja zrobiłam pół na pół. Zwijamy ruloniki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jak na załączonym zdjęciu.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i zalewamy Devolaye. Posypujemy startym żółtym serem.

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Pieczemy 60 min.

Polecam wypróbować, ponieważ obiadek pałce lizać.

Pozdrawiam wszystkich!

 

 

 

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz