Łosoś pod szpinakiem [keto, low carb]

Łosoś pod szpinakiem [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 149
  • Tłuszcze: 9,4
  • Węglowodany netto: 2,4
  • Białko: 14,2

 

Witam wszystkich moi drodzy.

Dziś zaserwuje Wam przepysznego łososia. Warto się pokusić, ponieważ to danie jest mega pyszne. Do zrobienia jest łatwe i szybkie w wykonaniu, więc co nam więcej potrzeba.

Składniki     

Na 4 porcje potrzebujemy

  • 800 g łososia
  • 400 g szpinaku mrożonego
  • 200 g sera parmezanu
  • 1 cebula
  • 2 piórka czosnku
  • przyprawa do ryb bez konserwantów
  • 50 g masła klarowanego do smażenia
  • 400 g fasolki mrożonej
  • 4 łyżki keto panierki
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie     

Łososia myjemy i kroimy na 4 kawałki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy nożem drobno, podsmażany na maśle klarowanym. Rozmrożony szpinak dodajemy do cebuli. Po odparowaniu, dodajemy starty parmezan na drobnych oczkach (100 g)

Tak przygotowany szpinak, nakładamy na łososia. Posypujemy startym parmezanem na grubych oczkach (drugie100g).

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190°C na 20 min.

Po tym czasie, wyjmujemy i podajemy na ciepło. Ja podałam z fasolką w bułce tartej:

Fasolkę gotujemy ok 7 min. Następnie odlewamy wodę i wrzucamy na rozgrzane masło klarowane. Posypujemy bułką tartą i podsmażamy przez chwilę. Na koniec solimy i dodajemy pieprz. Podajemy z łososiem i posypujemy wszystko szczypiorkiem.

Przepyszna fuzja smaków!

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz