Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Żeby nie było za słodko, to dziś będzie coś na słono. Powiem Wam, że paluchy są rewelacyjne- jeszcze ciepłe zniknęły z koszyczka. Są puszyste, mięciutkie, a skórkę mają chrupiącą. Poczujecie się jak w restauracji z dobrą przystawką.
Składniki
Ciasto:
- 180 g białka pszennego
- 70 g mąki łubinowej
- 20 g błonnika bambusowego
- 340 g mleka, lub wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 50 g masła
- 40 g drożdży
- 70 g startego żółtego sera
Nadzienie:
- 70 g miękkiego masła
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 60 g startego żółtego sera
7 komentarze(-y)
“Niestety moje paluchy nie wyrosły choć są bardzo smaczne. Zastanawiam się gdzie popełniłam błąd. Ile czasu rozczyn stoi zanim połączymy go z suchymi składnikami ? Ile czasu ciasto pozostaje do wyrośnięcia ? Ile sztuk powinno wyjść z takiej ilości ? Jak grube musi być ciasto po rozwałkowaniu?”
Do 10 min rozczyn powinien wyrosnąć. Mleko lub woda najwyraźniej było za zimne lub za gorące – musi być ciepłe. Wiem, że to bardzo subiektywna sprawa ale kwestia temperatury jest bardzo istotna.
“Jeszcze pytanie jak ma być starty ser który dodajemy do suchej masy do przygotowania ciasta?”
Starty na grubych oczkach. Sprawdzi się większość serów (gouda, edam) ale cheddar przyniesie najlepszy efekt.
“czy zamiast białka pszennego można użyć odżywki białkowej w proszku o o neutralnym smaku?”
Niestety białko pszenne ma zupełnie inne właściwości – zachowuje się podczas pieczenia niemal jak biała mąka i powoduje, że wypieki rosną. Odżywka białkowa nie ma takich właściwości…
czy zamiast białka pszennego można użyć odżywki białkowej w proszku o o neutralnym smaku?
Jeszcze pytanie jak ma być starty ser który dodajemy do suchej masy do przygotowania ciasta?
Niestety moje paluchy nie wyrosły choć są bardzo smaczne. Zastanawiam się gdzie popełniłam błąd. Ile czasu rozczyn stoi zanim połączymy go z suchymi składnikami ? Ile czasu ciasto pozostaje do wyrośnięcia ? Ile sztuk powinno wyjść z takiej ilości ? Jak grube musi być ciasto po rozwałkowaniu?