Pieczywo czosnkowe [keto, low carb]

Pieczywo czosnkowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 280
  • Tłuszcze: 17
  • Węglowodany netto: 5,8
  • Białko: 24,9

       

      Hej Kochani!
      Żeby nie było za słodko, to dziś będzie coś na słono. Powiem Wam, że paluchy są rewelacyjne- jeszcze ciepłe zniknęły z koszyczka. Są puszyste, mięciutkie, a skórkę mają chrupiącą. Poczujecie się jak w restauracji z dobrą przystawką.

      Składniki     

      Ciasto:

      • 180 g białka pszennego
      • 70 g mąki łubinowej
      • 20 g błonnika bambusowego
      • 340 g mleka, lub wody
      • 1 łyżeczka cukru
      • 1 i 1/2 łyżeczka soli
      • 50 g masła
      • 40 g drożdży
      • 70 g startego żółtego sera

      Nadzienie:
      • 70 g miękkiego masła
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 łyżki soli
      • 1 łyżeczka bazylii
      Dodatkowo:
      • 60 g startego żółtego sera

          Przygotowanie     

          Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, nie gorące). Odlewamy szklankę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier (nie obawiaj się, drożdże go zjedzą), mieszamy i odstawiamy. Suche składniki mieszamy razem. Następnie do suchych składników, dodajemy przygotowany wyżej rozczyn z drożdży i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i porządnie wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
          W między czasie mieszamy ze sobą wszystkie składniki na nadzienie, aby uzyskać jednolitą masę.
          Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy je i wałkujemy na grubość 1/2 cm. Przecinamy na dwie równe części. Jedną część, smarujemy masłem z czosnkiem i posypujemy startym serem. Przykrywamy drugą połową ciasta. Kroimy w paski na ok. 2 cm szerokości i skręcamy w spiralkę. Tak przygotowane paluszki odkładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 min. Następnie smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
          Piekarnik nagrzewamy do 220°C i pieczemy ok 10 min.
          Wyciągamy i odstawiamy do schłodzenia. Albo, szybko zjadamy.

          Polecam Wam Kochani, ponieważ są rewelacyjne 👌🏾
          Pozdrawiam!
          Powrót do blogu

          8 komentarze(-y)

          Czy można użyć drożdży suszonych? W jakiej ilości?

          Dorota

          “Niestety moje paluchy nie wyrosły choć są bardzo smaczne. Zastanawiam się gdzie popełniłam błąd. Ile czasu rozczyn stoi zanim połączymy go z suchymi składnikami ? Ile czasu ciasto pozostaje do wyrośnięcia ? Ile sztuk powinno wyjść z takiej ilości ? Jak grube musi być ciasto po rozwałkowaniu?”

          Do 10 min rozczyn powinien wyrosnąć. Mleko lub woda najwyraźniej było za zimne lub za gorące – musi być ciepłe. Wiem, że to bardzo subiektywna sprawa ale kwestia temperatury jest bardzo istotna.

          “Jeszcze pytanie jak ma być starty ser który dodajemy do suchej masy do przygotowania ciasta?”

          Starty na grubych oczkach. Sprawdzi się większość serów (gouda, edam) ale cheddar przyniesie najlepszy efekt.

          @krysia_kocur

          “czy zamiast białka pszennego można użyć odżywki białkowej w proszku o o neutralnym smaku?”
          Niestety białko pszenne ma zupełnie inne właściwości – zachowuje się podczas pieczenia niemal jak biała mąka i powoduje, że wypieki rosną. Odżywka białkowa nie ma takich właściwości…

          @krysia_kocur

          czy zamiast białka pszennego można użyć odżywki białkowej w proszku o o neutralnym smaku?

          Joanna

          Jeszcze pytanie jak ma być starty ser który dodajemy do suchej masy do przygotowania ciasta?

          Kasia

          Zostaw komentarz