Jak zrobić CHRUPIĄCĄ szprotkę w Airfryerze z ostrym sosem pomidorowym [keto, low carb]
![Jak zrobić CHRUPIĄCĄ szprotkę w Airfryerze z ostrym sosem pomidorowym [keto, low carb]](/data/include/img/news/1753261021.jpg)
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
---|---|
Kcal: | 120 |
Tłuszcze: | 10 |
Węglowodany netto: | 3,1 |
Białko: | 4,7 |
Witam Was moje drogie i moi drodzy!
Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować absolutnie NAJLEPSZĄ szprotkę w airfryerze! Ta chrupiąca, ostra szprotka z sosem pomidorowym i ryżem keto to prawdziwa bomba smakowa, która zmieni Twoje podejście do zdrowego jedzenia. Ten przepis to idealne połączenie dla wszystkich którzy chcą jeść zdrowo ale nie rezygnować ze smaku. Airfryer sprawi że szprotka będzie chrupiąca z zewnątrz a soczysta w środku, a ryż keto to doskonała alternatywa dla tradycyjnego ryżu.
Składniki:
Ryż
- kalafior 300 g
- masło klarowane 40 g
- ząbek czosnku
- pietruszka lub koper do dekoracji
- sól, pieprz
Rybka
- szprot 150 g
- czarne oliwki i świeża bazylia do dekoracji
Sos
- pomidory z puszki 250 g
- mała czerwona cebula
- oliwa 15 g
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- przyprawy: oregano, sól, pierz cayenne
Wykonanie:
Zaczynamy od "ryżu". Do garnka lub miski ścieramy kalafiora na tarcie o średnich oczkach, tak aby uzyskać drobne granulki przypominające ryż. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Przeciskamy przez praskę ząbek czosnku, delikatnie podsmażamy i dodajemy starty kalafior. Przyprawiamy całość solą i pieprzem. Smażymy kilka minut aż kalafior nasiąknie masłem i delikatnie zmięknie. Tak przygotowany ryż wykładamy na talerz - będzie stanowił pierwszą warstwę naszego dania. Na koniec delikatnie dekorujemy jeszcze pietruszką lub koperkiem.
Teraz czas na sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy - pomidory, przecier, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy całość przez chwilę i przyprawiamy oregano oraz jednym z najważniejszych składników tego dania, czyli pieprzem cayenne. Tak skomponowaną zawartość dusimy ok. 10 - 15 minut.
W tym momencie możemy zająć się ostatnim elementem czyli rybkami. Wkładamy szproty do airfryera. Temperaturę ustawiamy na 190 stopni i podgrzewamy przez ok. 5 - 10 min. w zależności od mocy urządzenie i poziomu chrupkości jaki chcemy uzyskać.
Nadeszła pora na połączenie wszystkich składników. Sos wylewamy na ryż z kalafiora a rybki układamy na samej górze. Dekorujemy czarnymi oliwkami i liśćmi bazylii. Gotowe!
Ps. szprotka jest uznawana za jedną z najzdrowszych ryb - ze względu na mały rozmiar, krótki cykl życia oraz jako niedrapieżna, nie kumuluje w swoim organizmie rtęci w przeciwieństwie do większych ryb drapieżnych.
#keto #airfryer #szprotka #zdrowe #przepisy #ketokocur