Orzechowo - makowy torcik keto z cynamonowym mascarpone i jabłkami
2025-01-17

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
- Kcal: 339
- Tłuszcze: 31,4
- Węglowodany netto: 6,1
- Białko: 7,9
Zapraszam na ten oto torcik - bardzo lekki, łączy wszystkie świąteczne smaki - delikatną nutę makową, orzechy włoskie plus cynamonowe jabłko w kremowej korzennej masie. Puszyste ciasto biszkoptowe, masa z soczystym jabłuszkiem. Polecam zwolennikom deserów bezcukrowych, lekkich, przyjemnych i nie wywołujących wyrzutów sumienia.
Składniki:
- biszkopt (wszystkie w temperaturze pokojowej):
-
2 łyżki mielonego maku
-
3 pełne łyżki mieszanki do ciast
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki erytrytolu (lub inny słodzik)
- szczypta soli
- 4 jajka rozmiar L
- masa
- 250 gram serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 płaska łyżka jasnego miodu
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki goździków mielonych lub przyprawy korzennej
- ekstrakt waniliowy
- 3 łyżki erytrytolu
- 1 duże, słodkie jabłko
- Do ponczowania biszkopta:
- 1/2 szklanki czarnej, przestudzonej herbaty
Wykonanie:
Biszkopt:
W małej miseczce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka i żółtka, białka wlewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach miksera, do powstania gęstej piany. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy erytrytol. Gdy masa stanie się błyszcząca i sztywna, zmniejszamy obroty miksera i pojedynczo dodajemy żółtka, po każdym miksując około 30 sekund. Po wmieszaniu wszystkich żółtek odkładamy mikser i wsypujemy do masy wcześniej połączone suche składniki. Mieszamy całość delikatnymi ruchami szpatułką, uważając by masa pozostała napowietrzona i puszysta. Gotową masę biszkoptową wykładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na całej powierzchni równą warstwą - jak na roladę biszkoptową.
Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 12 - 15 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy, obracamy papierem do góry. Po lekkim przestudzeniu delikatnie odrywamy papier, a biszkopt kroimy na trzy równe, prostokątne części, najlepiej na wymiar formy, w której torcik będziecie składać. Ja wykorzystałam żaroodporną formę o wymiarach 20 cm / 15 cm.
Masa:
Zaczynamy od jabłka - obrane kroimy na cząstki, które następnie ścieramy na mandolinie na cieniutkie plasterki, lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do rondelka, wsypujemy łyżeczkę erytrytolu, łyżeczkę cynamonu i podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się na mus. Studzimy na durszlaku, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru soku. Do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę, wsypujemy słodzik, ekstrakt waniliowy, miód i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia w gęsty krem. Wsypujemy przyprawy - cynamon, goździki lub przyprawę korzenną i mieszamy delikatnie. Dodajemy przestudzone i odsączone jabłko, mieszamy. Pierwszy blat biszkopta wkładamy do dopasowanej formy, ponczujemy herbatą, wykładamy połowę masy. Przykładamy drugim blatem, ponczujemy herbatą i wykładamy drugą połowę masy. Trzecią część biszkopta kruszymy drobno (można zblendować lub zetrzeć na tarce) i posypujemy okruszkami wierzch naszego torcika. Ja dodatkowo wyłożyłam pod okruchy pozostałe, niewykorzystane do masy plasterki prażonego jabłka. Ciasto wkładamy do lodówki (lub na zimowy balkon), najlepiej na całą noc, by biszkopt zwilgotniał, masa stężała.
Zaczynamy od jabłka - obrane kroimy na cząstki, które następnie ścieramy na mandolinie na cieniutkie plasterki, lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do rondelka, wsypujemy łyżeczkę erytrytolu, łyżeczkę cynamonu i podgrzewamy mieszając na niewielkim ogniu. Jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się na mus. Studzimy na durszlaku, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru soku. Do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę, wsypujemy słodzik, ekstrakt waniliowy, miód i miksujemy chwilkę, tylko do połączenia w gęsty krem. Wsypujemy przyprawy - cynamon, goździki lub przyprawę korzenną i mieszamy delikatnie. Dodajemy przestudzone i odsączone jabłko, mieszamy. Pierwszy blat biszkopta wkładamy do dopasowanej formy, ponczujemy herbatą, wykładamy połowę masy. Przykładamy drugim blatem, ponczujemy herbatą i wykładamy drugą połowę masy. Trzecią część biszkopta kruszymy drobno (można zblendować lub zetrzeć na tarce) i posypujemy okruszkami wierzch naszego torcika. Ja dodatkowo wyłożyłam pod okruchy pozostałe, niewykorzystane do masy plasterki prażonego jabłka. Ciasto wkładamy do lodówki (lub na zimowy balkon), najlepiej na całą noc, by biszkopt zwilgotniał, masa stężała.
Polecam nie tylko w okresie świątecznym!
Po więcej zapraszam na www.kronikapiekarnika.pl



Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2025