Ciasto czekoladowo-śliwkowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
- Kcal: 253
- Tłuszcze: 21
- Węglowodany netto: 3,7
- Białko: 7
Hej Kochani!
Nadchodząca jesień jest znakiem, że sezon śliwkowy powoli się kończy. Wykorzystamy je póki jeszcze są. Proponuję Wam mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami. Bardzo proste, puszyste i szybkie w wykonaniu, więc zapraszam do kuchni!
Po więcej takich pyszności, obserwuj
@krysia_kocur
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 60 g mąki łubinowej
- 40 g budyniu bez cukru
- 40 g mąki kokosowej
- 20 g błonnika bambusowego
- 100 g erytrytolu
- 100 g oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 6 śliwek
Polewa:
- 100 g śmietanki kremówki
- 100 g czekolady 85%
Wykonanie:
Jajka ubijamy razem z erytrytolem na puszystą masę. Następnie, powoli dolewamy oliwę, cały czas ubijając. Resztę składników łączymy razem i przesiewany do masy jajecznej. Lekko mieszamy wszystkie składniki za pomocą szpatułki i przelewamy do tortownicy (22 średnica). Wierch dekorujemy połówkami śliwek. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem.
Piekarnik nagrzewamy do 180° C i pieczemy ok 50 min.
Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy. Możemy udekorować wierzch polewą czekoladową, lub posypać zmielonym erytrytolem. Ja dodałam jeszcze nieco kruszonych orzeszków.
Polewa:
Podgrzewamy śmietankę na gorąco. Zdejmujemy z palnika i wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i polewamy schłodzone ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki, żeby polewa zastygła.
Ciasto jest na prawdę przepyszne ;)
Pozdrawiam ❤️
#bezcukru #bezwęglowodanów #bezglutenu #szybkoismacznie #ketoprzepisy