Migdałowa keto babka z jogurtem [keto, low carb]
2025-05-27
![Migdałowa keto babka z jogurtem [keto, low carb]](/data/include/img/news/1748327421.jpg)
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: | |
---|---|
Kcal: | 288 |
Tłuszcze: | 24,6 |
Węglowodany netto: | 4,5 |
Białko: | 12,1 |
Witam wszystkich!
Zapraszam do przetestowania bardzo ciekawego wariantu babki na mące migdałowej i jogurcie greckim. Bez cukru, bez mąki pszennej, pachnącej śmietankowym sernikiem. Warta przetestowania przez osoby unikające nadmiaru węglowodanów. Prosta w przygotowaniu, długo świeża, sprawdzi się także jako baza do innych ciast.
Po więcej zapraszam na: www.kronikapiekarnika.pl
Składniki (proporcje na niewysoką babę z kominem o średnicy 23 cm ważne - wszystkie w temperaturze pokojowej):
-
1 2/3 szklanki mąki migdałowej
-
1/3 szklanki mieszanki do wypieku ciast
-
3 jajka - rozmiar L
-
3 łyżki erytrytolu
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
1/3 kostki rozpuszczonego masła
-
2/3 szklanki gęstego jogurtu greckiego
-
szczypta soli
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Zaczynamy od składników mokrych - w misce umieszczamy jajka, szczyptę soli i ubijamy trzepaczką ręczną przez minutę, do napuszenia. Wlewamy jogurt, wanilię -ubijamy do powstania kremowej masy, na koniec wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Mieszamy dokładnie.
Teraz do płynnej masy dodajemy składniki suche - mąkę migdałową, mieszankę do wypieku (w zastępstwie można dodać mielone orzechy lub po prostu wyłącznie mąkę migdałową), erytrytol i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy trzepaczką, do uzyskania gęstej, półpłynnej masy. Przelewamy ją do przygotowanej formy na babkę, lub innej foremki o zbliżonej pojemności. Ja używam formy silikonowej, więc nie muszę smarować jej uprzednio tłuszczem lub wykładać papierem.
Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni, grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, a po 10 minutach wyciągamy z formy.
Babeczka jest doskonała jeszcze na ciepło, natomiast świeżość dzięki swej wilgotności utrzymuje przez kolejne dni.
Na drugi dzień polecam schować ją do lodówki.
W smaku przypomina sernik - śmietankowy, delikatny - co jest zasługą sporej ilości gęstego jogurtu.
Przepis na ciasto można wykorzystać do upieczenia podstawy pod placek z owocami i galaretką, lub podawany z warstwą gęstego kremu śmietankowego na wierzchu.
Na drugi dzień polecam schować ją do lodówki.
W smaku przypomina sernik - śmietankowy, delikatny - co jest zasługą sporej ilości gęstego jogurtu.
Przepis na ciasto można wykorzystać do upieczenia podstawy pod placek z owocami i galaretką, lub podawany z warstwą gęstego kremu śmietankowego na wierzchu.
Smacznego!



Pokaż więcej wpisów z
Maj 2025