Pikantne leczo [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Korzystam z darów, które mi wyrosły w ogródku. Mam dziś dla Was przepyszne leczo. Świetne danie jednogarnkowe. Można je przyrządzić na zapas, nawet zamknąć w słoiku i zachomikować na później. Leczo przygotowuje się błyskawicznie, jest smaczne i baaardzo odżywcze!
Składniki
Na cztery porcje:
- 600 g kiełbasy
- 300 g boczku
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 3 pomidory
- 1 papryczka chili
- 2 pietruszki
- natka pietruszki
- 2 liście laurowe
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 300 g passaty
- 400 g bulionu lub wody
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 1 duża łyżka smalcu i masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smalcem. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Całość smażymy ok 5 min. Następnie dodajemy kiełbasę, pokrojoną w plasterki.
Gdy kiełbaska się podsmaża, obieramy marchewkę, kroimy w półplasterki i dorzucamy do całości. W następnej kolejności kroimy pozostałe warzywa (cukinii młodej nie obieramy) i również na patelnię.
Gdy warzywa nam się duszą, w osobnym garnku zagotowujemy bulion z passatą. Wsypujemy teraz zawartość patelni do garnka z bulionem i przyprawiamy: sól, pieprz, liść laurowy, curry, sos sojowy. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy zioła prowansalskie i natkę pietruszki. Wyłączamy palnik i gotowe.
Polecam Wam, ponieważ leczo jest rewelacyjne. Sycące, tłuściutkie i lekko pikantne.
Pozdrawiam️