Rolada z cukinią [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Być może dla niektórych będzie to zaskoczeniem, ale cukinia świetnie sprawdza się także w ciastach. Robiłam już wersję z jabłkami, ale dla Tych co chcą jeszcze mniej węglowodanów polecam wariant z cukinią. Przepyszna i niczym się nie różniąca się w smaku od rolady z jabłkiem. Wykonuje się ją szybko, wszystko za jednym zamachem- jest bardzo prosta w wykonaniu.
Bez cukru, mąki, glutenu.
Składniki
Ciasto:
- 4 jajka
- 30 g izolatu białka
- 10 g błonnika bambusowego
- 30 g mąki łubinowej
- 50 g erytrytolu
- 25 g budyniu bez cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 3 mniejsze cukinie (najlepiej bez dużych pestek)
- 3 łyżki erytrytolu
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Najpierw zajmiemy się nadzieniem,
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy erytrytolem i odstawiamy na 10 min.
Po tym czasie, wyciskamy porządnie cały sok. Cukinię wrzucamy na patelnię i smażymy, aż reszta soku odparuje.
Dodajemy cynamon, mieszamy i wykładamy na dużą blachę piekarnika. Wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną tłuszczem. Odstawiamy i zabieramy się za ciasto.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając powoli po łyżce erytrytolu. Gdy będą już dobrze ubite, dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy połączone ze sobą i przesiane suche składniki. Mieszamy wszystko lekko za pomocą szpatułki. Ciasto wykładamy na wcześniej przygotowaną cukinię.
Lekko wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok 15 min w 180°C. Sprawdzamy paluszkiem czy ciasto nie klei się do palca. Gdy ciasto jest w porządku, wyciągamy je i przykrywamy z wierzchu papierem do pieczenia. Teraz musimy przerzucić ciasto na "plecy" pomagamy sobie kratką do schładzania lub deską.
Ściągamy papier z cukinii i zwijamy roladę.
Pozostaje nam schłodzić całość i rolada będzie gotowa. Ja ozdobiłam wierzch czekoladą gorzką i orzeszkami.
Polecam Wam Kochani, ponieważ warto. Pozdrawiam️