Rozgrzewająca zupa krem z dyni [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Witam Was Kochani! Jesień zbliża się wielkimi krokami. Pora na rozgrzewające zupy kremy. Ten z dyni jest przepyszny, polecam go wypróbować. Krem gotowy w pół godziny.
Składniki
Krem:
- 1 kg dyni (już obranej)
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 2 pomidory
- 250 wywaru lub wody
- 250 g mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- kawałeczek imbiru
Dodatki:
- 1duża cebula
- 200 g boczku wędzonego
- pestki dyni
- natka pietruszki
Przygotowanie
Dynie obieramy, wydrążamy środek, a następnie kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka.
Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach i dodajemy do dyni. Zalewamy wszystko mleczkiem i wywarem (zamiast wywaru możne też użyć wody) i zagotowujemy. Po ok 15 min, dodajemy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, oraz pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości.
W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę, boczek i cebulę. Pod koniec smażenia dorzucamy pestki dyni aby lekko je podprażyć.
Ugotowaną zupę blendujemy przed wyłożeniem na talerze. Na wierzchu układamy usmażony wcześniej boczek z cebulką i pestkami dyni. Posypujemy, natką pietruszki.
Pyszna zupa gotowa w pół godziny. Pozdrawiam!