Udka z kurczaka w sosie mascarpone [keto, low carb]
![Udka z kurczaka w sosie mascarpone [keto, low carb]](/data/include/img/news/1749635848.jpg)
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
---|---|
Kcal: | 106 |
Tłuszcze: | 6,5 |
Węglowodany netto: | 3,7 |
Białko: | 7,8 |
Hej Kochani!
Zwykły kurczak też zasługuje na przygotowanie go w wyjątkowej aranżacji. Uszlachetnimy go serkiem mascarpone - dzięki temu sos będzie wyjątkowo aksamitny. Jako dodatek proponuję zasmażaną na maśle klarowanym, młodą kapustkę. Aromat boczku i cebulki będzie idealnym przełamaniem dla sosu. Zapraszam!
Po więcej takich pyszności, obserwuj @krysia_kocur
Składniki:
Kurczak
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 50 g mascarpone
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- masło klarowane go smażenia
Kapustka
- 1 sztuka kapusta (młoda)
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 40 g masło klarowane
Wykonanie:
Podudzia myjemy i wycieramy na sucho. Masło roztapiamy ma patelni i podsmażamy na złoty kolor. Gdy kurczak jest już zrumieniony, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę, oraz pomidory suszone. Dodajemy też przyprawy, podlewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Zagęszczamy serkiem mascarpone. Dodajemy śmietanę i wyłączamy palnik.
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki, smażymy na maśle. Po chwili smażenia dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Kapustę szatkujemy i dodajemy do usmażonego boczku z cebulą. Całość dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.
Gotowe! Kapustkę podajemy z udkami.
Polecam ponieważ przepis jest bardzo prosty a zarazem wyjątkowo smaczny.
Pozdrawiam ❤️
#bezcukru #bezwęglowodanów #bezglutenu #szybkoismacznie #ketoprzepisy