Tort orzechowy stracciatella - keto [keto, low carb]

Tort orzechowy stracciatella - keto [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 320
  • Tłuszcze: 29,5
  • Węglowodany netto: 4,4
  • Białko: 9,3
      Tort w wersji keto, wart ukoronowania. Biszkopt wykonany na bazie mielonych orzechów, z dodatkiem musu jabłkowego dodającego przyjemnej wilgotności i sprężystości. Lekka jak puch masa śmietankowa i kremowa, subtelna warstwa kremu czekoladowego, drobinki startej, gorzkiej czekolady w śmietance. Kompozycja pyszna, lekka, o przyjemnie delikatnej strukturze.
      Polecam wszystkim, nie tylko keto miłośnikom.
      Składniki   
      Składniki biszkopta:
      • 100 gram mielonych orzechów laskowych
      • 3 - 4 łyżki mąki migdałowej
      • 2 łyżki bezcukrowego musu jabłkowego
      • ( użyłam gotowego, ze słoika - firmy Jamar )
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 jajka
      • 2 łyżki erytrytolu
      • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
      • szczypta soli

      Składniki masy śmietankowej:
      • 300 ml śmietanki kremówki 30%
      • 125 gram mascarpone
      • 2 łyżki erytrytolu
      • 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
      • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
      • 50 gram startej na wiórki gorzkiej czekolady - 70% kakao

      Składniki masy czekoladowej:
      • 100 ml śmietanki 30 %
      • 50 gram gorzkiej czekolady
      • 1 pełna łyżka kremu migdałowego - u mnie z podketo.pl,
      • można użyć masła orzechowego lub innego ulubionego kremu z orzechów.
          Przygotowanie    

          Biszkopt:
          Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm,
          wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

          Na wstępie mieszamy sypkie składniki - mielone orzechy,
          mielone migdały, proszek do pieczenia i przyprawę do szarlotki.
          Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
          Żółtka umieszczamy w większej misce, wsypujemy erytrytol
          i miksujemy do uzyskania jasnej, kremowej masy.
          Następnie, w dwóch ratach do utartych żółtek dodajemy sypkie składniki.
          Po pierwszym dodaniu połowy mieszanki orzechowej,
          dodajemy dwie łyżki musu jabłkowego, miksujemy krótko,
          dodajemy resztę mieszanki orzechowej, ponownie miksujemy
          na wolnych obrotach - tylko do połączenia.
          Teraz do masy dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy
          całość łyżką, starając się utrzymać puszystość i lekkość masy.
          Tak przygotowane ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy
          wyłożonej ( tylko dno ) papierem do pieczenia,
          pieczemy w 170 stopniach, około 25 minut.
          Upieczony biszkopt zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach około
          10 minut w piekarniku, po czym wyciągamy do zupełnego przestudzenia.

          Przygotowujemy masy:

          Masa czekoladowa:
          50 ml śmietanki kremówki podgrzewamy prawie do wrzenia,
          ściągamy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę,
          zostawiamy 2 minuty, dokładnie mieszamy.
          Dodajemy krem orzechowy, ponownie mieszamy do połączenia
          w jednolity krem i chłodzimy, by troszkę zgęstniał.
          Masa śmietankowa:
          Schłodzoną kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone,
          erytrytolem i przyprawą szarlotkową.
          Do ubitej na sztywno masy śmietankowej wsypujemy zmielone
          orzechy laskowe, połowę wiórków startej czekolady, mieszamy łyżką.

          Składanie torcika:
          Wystudzony biszkopt smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego.
          Na krem wykładamy całą masę śmietankową, wyrównujemy.
          Wierzch posypujemy dość obficie pozostałymi wiórkami czekolady.
          Przed podaniem chłodzimy, przynajmniej z godzinkę.

          Życzę smacznego, polecam torcik z pełnym przekonaniem.
          Polecam tym samym wycieczkę do miejsca, dzięki któremu powstał.
          Czeski Śtramberk to perełeczka.
          A uszy pieką naprawdę pyszne.

          Kronika Piekarnika
           
                 
          Powrót do blogu

          Zostaw komentarz