Ciacha pieguski w wersji keto [keto, low carb]

Ciacha pieguski w wersji keto [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 409
  • Tłuszcze: 27,8
  • Węglowodany netto: 2,9
  • Białko: 24

       

      Przepis na ciasteczka dla Ketomikołaja! Rewelacyjne w smaku, pulchne pieguski bez cukru. Dodam jeszcze, że do wykonania ciasta najlepszy będzie malakser. Ułatwia pracę - nie brudzimy rąk i dodatkowych misek. Ciacha polecam, nie tylko w formie przynęty. Wypełniajmy ten miesiąc oczekiwań cierpliwą nadzieją,  że to co na naszych listach życzeń - spełni się.

      Składniki   

      (na około 20 ciasteczek)
      • 180 - 200 gram mieszanki do ciast
      • 1 łyżka budyniu śmietankowego
      • 2 pełne łyżki masła orzechowego
      • ( u mnie krem "Bezkarny" - smak batona)
      • 3 łyżki erytrytolu
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
      • 50 gram miękkiego masła
      • 1 jajko rozmiar L
      • 100 gram gorzkiej, drobno pokrojonej czekolady
      Przygotowanie    

      Do misy malaksera wkładamy miękkie masło, wsypujemy erytrytol, szczyptę soli, masło orzechowe i wbijamy jajko. Miksujemy na wysokich obrotach na gładki krem, około 1 minuty. Teraz przesiewamy do masy mieszankę do ciast wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniowym proszkiem. Miksujemy ponownie, do uzyskania kleistej, ale zwartej, miękkiej kuli ciasta. Jeśli konsystencja będzie zbyt kleista, dosypcie troszkę mieszanki. Wsypujemy pokrojoną drobno gorzką czekoladę i miksujemy kilka sekund, do połączenia. Ciasto wyjmujemy z misy malaksera, wkładamy do miseczki. Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
      Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy delikatnie i układamy w odstępach około 3 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 10 - 12 minut.
      Ciasteczka po upieczeniu są mięciutkie, zostawiamy je na blaszce około 5 minut, po tym czasie wykładamy na talerz lub kratkę kuchenną. Wewnątrz będą mięciutkie, wierzch stanie się kruchy i chrupiący. W wersji ketogenicznej ciacha pozostaną miękkie i delikatne. Mikołaj, bez względu na rodzaj preferowanej diety, w tym roku lepszych nie dostanie :)
      Kronika Piekarnika
      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz