Darmowa dostawa od 249,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Ciasto biszkoptowo-orzechowe [keto, low carb]

2023-03-19
Ciasto biszkoptowo-orzechowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 310
  • Tłuszcze: 26,6
  • Węglowodany netto: 4,9
  • Białko: 12,2

       

      Hej Kochani!
      Mam dla Was rewelacyjne ciasto orzechowe. Można upiec je jako proste ciasto lub przepyszny tort. Połączenie orzechów i puszystego biszkopta to pewnik. Polecam wypróbować.

      Składniki     

      Ciasto orzechowe:
      • 100 g orzechów włoskich zmielonych
      • 100 g orzechów włoskich posiekanych
      • 6 jajek
      • 100 g erytrytolu
      • 10 g mąki łubinowej
      • 10 g mąki migdałowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Ciasto biszkoptowe:
      • 40 g izolatu białka
      • 20 g błonnika bambusowego
      • 50 g mąki łubinowej
      • 7 jajek
      • 100 erytrytolu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g budyniu bez cukru
      • szczypta soli
      Krem:
      • 300 g śmietanki 36%
      • 50 g erytrytolu zmielonego
      • 200 g mascarpone
      • 100 g czekolady 85%
      • dowolna konfitura bez cukru ok 150 g

              Przygotowanie     

              Zaczynamy od ciasta orzechowego.

              Żółtka ubijamy razem z erytrytolem do białości. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy dokładnie.
              Białka ubijamy ze szczyptą soli. Po ubiciu, lekko łączymy z przygotowanym powyżej ciastem.
              Wypełniamy tak przygotowaną mieszanką foremkę 30/20, wyłożoną papierem do pieczenia.

              Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ok 40 min. Do suchego patyczka. Wyjmujemy i schładzamy.

              Teraz przechodzimy do ciasta biszkoptowego.

              Białka ubijamy z solą, na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki mieszamy razem i lekko łączymy z masą jajeczną. Wykładamy na foremkę 30/20.

              Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka. Wyciągamy i schładzamy.

              Na końcu przystępujemy do przyrządzenia kremu.

              Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy. Śmietankę ubijamy z erytrytolem. Dodajemy do ubitej śmietanki po kolei mascarpone i rozpuszczoną czekoladą.

              Biszkopt kroimy wzdłóżnie na pół. Nakładamy konfiturę, na wierzch 1/3 kremu. Przykładamy ciastem orzechowym i smarujemy kremem. Na koniec przykrywamy biszkoptem i dekorujemy resztą kremu.
              Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.
              Ciasta są bardzo proste do wykonania. Co najważniejsze pięknie rosną i nie opadają. Polecam Wam, moje ciasta zawsze są przetestowane, więc muszą się udać

              Pozdrawiam ️

              Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023
              Zaufane Opinie IdoSell
              4.87 / 5.00 15 opinii
              Zaufane Opinie IdoSell
              2024-07-10
              Wszystko super
              2024-07-10
              Tylko KETOZA!!
              pixel