Ciasto biszkoptowo-orzechowe [keto, low carb]

Ciasto biszkoptowo-orzechowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 310
  • Tłuszcze: 26,6
  • Węglowodany netto: 4,9
  • Białko: 12,2

       

      Hej Kochani!
      Mam dla Was rewelacyjne ciasto orzechowe. Można upiec je jako proste ciasto lub przepyszny tort. Połączenie orzechów i puszystego biszkopta to pewnik. Polecam wypróbować.

      Składniki     

      Ciasto orzechowe:
      • 100 g orzechów włoskich zmielonych
      • 100 g orzechów włoskich posiekanych
      • 6 jajek
      • 100 g erytrytolu
      • 10 g mąki łubinowej
      • 10 g mąki migdałowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Ciasto biszkoptowe:
      • 40 g izolatu białka
      • 20 g błonnika bambusowego
      • 50 g mąki łubinowej
      • 7 jajek
      • 100 erytrytolu
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 40 g budyniu bez cukru
      • szczypta soli
      Krem:
      • 300 g śmietanki 36%
      • 50 g erytrytolu zmielonego
      • 200 g mascarpone
      • 100 g czekolady 85%
      • dowolna konfitura bez cukru ok 150 g

              Przygotowanie     

              Zaczynamy od ciasta orzechowego.

              Żółtka ubijamy razem z erytrytolem do białości. Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy dokładnie.
              Białka ubijamy ze szczyptą soli. Po ubiciu, lekko łączymy z przygotowanym powyżej ciastem.
              Wypełniamy tak przygotowaną mieszanką foremkę 30/20, wyłożoną papierem do pieczenia.

              Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ok 40 min. Do suchego patyczka. Wyjmujemy i schładzamy.

              Teraz przechodzimy do ciasta biszkoptowego.

              Białka ubijamy z solą, na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy po jednym żółtku. Suche składniki mieszamy razem i lekko łączymy z masą jajeczną. Wykładamy na foremkę 30/20.

              Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok. 45 min, do suchego patyczka. Wyciągamy i schładzamy.

              Na końcu przystępujemy do przyrządzenia kremu.

              Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy. Śmietankę ubijamy z erytrytolem. Dodajemy do ubitej śmietanki po kolei mascarpone i rozpuszczoną czekoladą.

              Biszkopt kroimy wzdłóżnie na pół. Nakładamy konfiturę, na wierzch 1/3 kremu. Przykładamy ciastem orzechowym i smarujemy kremem. Na koniec przykrywamy biszkoptem i dekorujemy resztą kremu.
              Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki.
              Ciasta są bardzo proste do wykonania. Co najważniejsze pięknie rosną i nie opadają. Polecam Wam, moje ciasta zawsze są przetestowane, więc muszą się udać 😉

              Pozdrawiam ❤️

              Powrót do blogu

              1 komentarz

              Zrobiłam tylko orzechowy spód z Twojego przepisu i faktycznie jest świetny. Dodałam za to mąkę orzechową która byla piekielnie gorzka, ale to moja zasługa, że nie spróbowałam przed dodaniem. Uważajcie więc na to! Ja jeszcze mój pód orzechowy nasączam kawą.
              Pozdrawiam!

              Sowa

              Zostaw komentarz