Ciasto marchewkowe z orzechami - bez mąki i cukru [keto, low carb]

Ciasto marchewkowe z orzechami - bez mąki i cukru [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 433
  • Tłuszcze: 40,4
  • Węglowodany netto: 4,1
  • Białko: 11,8
      Oto szybkie i proste w przygotowaniu ciasto marchewkowe - maślane, korzenne, pachnące kojąco.
      Rozgrzewające w brutalnie mroźne poranki.

      Składniki   

      Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
      proporcje na niewielką foremkę u mnie 16 cm / 20 cm
      • 3 jajka rozmiar M
      • 2 łyżki erytrytolu (można więcej, jeśli wolicie słodszą wersję)
      • 100 gram rozpuszczonego, przestudzonego masła
      • 2 dość duże marchewki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
      • 100 gram mielonych orzechów laskowych
      • 80 - 100 gram mąki migdałowej
      • garść posiekanych ulubionych orzechów - u mnie włoskie i brazylijskie
      • 1 łyżeczka skórki z cytryny
      • szczypta soli
      Przygotowanie    
      Zaczynamy od starcia obranych marchewek na tarce o grubych oczkach.
      Marchewkowe wiórki mieszamy ze startą skórką cytrusową i odstawiamy.
      W oddzielnej misce mieszamy suche składniki,
      tj - mielone orzechy, mielone migdały, proszek do pieczenia,
      korzenne przyprawy, szczyptę soli.
      W kolejnej, większej misce ubijamy jajka z erytrytolem,
      około 3 - 4 minut, do momentu rozpuszczenia się słodzika
      i powstania jaśniejszej, napuszonej masy.
      Można to zrobić ręczną trzepaczką - mikser nie jest konieczny.
      Do ubitej piany jajecznej wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia.
      Następnie wsypujemy startą marchew - ja swoich wiórków
      nie odciskałam z soku, bo takowego nie puściły.
      Kupiłam po prostu mało soczyste marchewki.
      Jeśli Wasze wiórki będą zbyt wilgotne, można je delikatnie odcisnąć z soku.
      Mieszamy całość, następnie wsypujemy suche składniki.
      Mieszamy dokładnie i delikatnie łyżką.
      Gotowe ciasto powinno być gęste, kremowe - nie płynne.
      Jeśli wyda Wam się zbyt rzadkie, dosypcie jeszcze troszkę
      mąki migdałowej lub orzechowej.
      Można na koniec dorzucić garść posiekanych orzechów.
      Polecam dziś ciasto, któremu warto przypisać
      rolę przyjemnego startera porannego.
      Do kubka dobrej, czarnej kawy.
      Rewelacyjne bez jakichkolwiek dodatków,
      smak jednak można podkreślić śmietankowym serkiem,
      kleksem jogurtu greckiego albo masłem z ulubionych orzechów.
      Słodycz z marchewki i niewielka ilość erytrytolu kamuflują brak cukru.
      Ciasto nie wymaga przechowywania w lodówce,
      pozostaje świeże, delikatne do ostatniego kawałka.

       

      Kronika Piekarnika
       
      Powrót do blogu

      2 komentarze(-y)

      Ile czasu i w jakiej temperaturze pieczemy? A drugie pytanie: w opisie jest dodać zmielone migdały a w składnikach ich nie ma:)
      Bardzo proszę o odpowiedź

      Ela

      Super przepis ale nie pisze jak te ciasto upiec. W ilu stopniach i jak długo?

      Basia

      Zostaw komentarz