Ciasto piernikowe [keto, low carb]

Ciasto piernikowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 404
  • Tłuszcze: 34,7
  • Węglowodany netto: 6,4
  • Białko: 14,2

 

Jedna z Was podsunęła mi pomysł pisząc w komentarzu, że dodała przyprawę do piernika do mojego przepisu na Murzynka i wyszedł super piernik. Więc i ja spróbowałam, ciutkę zmieniając przepis i dodając składniki.

Składniki     

  • 130 g mascarpone
  • 200 g masła orzechowego
  • 100 g erytrytolu
  • 30g masła
  • 6 jajek
  • 15 g przyprawy do piernika
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g kakao nieodtłuszczone
Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 100 g czekolady 85%
  • orzechy włoskie

Przygotowanie     

Jajka ucieramy z erytrytolem, dodajemy resztę składników – miksujemy i gotowe.

Pieczemy w 180 stopniach 45/50 min – po tym czasie uchyliłam piekarnik i tam stygł.

Piernik piekłam w keksowce silikonowej – mega lubię takie foremki bo nic nie przywiera 

Polewa:
Czekoladę rozpuściłam z masłem – czekałam aż troszkę przestygnie i oblałam cały piernik – górę i brzegi. Orzechy włoskie z @podketo posiekałam i obsypałam – górę i brzegi 

Idealny piernik na święta!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz