Ciasto piernikowe [keto, low carb]

Ciasto piernikowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 324
  • Tłuszcze: 28,9
  • Węglowodany netto: 3,3
  • Białko: 9,9

       

      Hej Kochani!

      Mam dziś dla Was rewelacyjne ciasto piernikowe. Powiem Wam, że warto go upiec, ponieważ jest jedyne w swoim rodzaju. Nawet bez kremu smakuje wyśmienicie. Do kawy idealne, nie mówiąc o świętach. Tym ciastem nikt nie pogardzi. Jest wilgotne, mięciutkie i puszyste. Co ważne nie opadada!

      Składniki   

      Ciasto:

      Krem:

      • 300 g mascarpone
      • 200 g śmietanki kremówki 36%
      • 40 g zmielonego ksylitolu
      • aromat waniliowy

      Dodatkowo:

      Przygotowanie   

      Ciasto:

      Śmietankę, masło i czekoladę podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do schłodzenia. Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie zmniejszamy obroty i dodajemy do masy, po łyżce musu czekoladowego. Suche składniki mieszamy razem i przesiewany do masy. Łączymy delikatnie i wylewamy na blachę 30/25 do pieczenia wyłożoną papierem i spryskaną tłuszczem.

      Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy góra/dół ok 30 min do suchego patyczka.

      Krem:

      Śmietankę miksujemy z ksylitolem, dodajemy mascarpone i aromat. Po ubiciu nakładamy na schłodzone ciasto.

      Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, na jedną dajemy konfiturę malinową.

        

      Nakładamy drugą połowę ciasta, ścinamy lekko wierzchnią warstwę, do wyrównania. Nakładamy krem. Ścięte ciasto kruszymy i zdobimy krem, jak na załączonym zdjęciu. Polecam Wam, to rewelacyjne ciasto 🍰
      Pozdrawiam ❤️

      Po więcej obserwuj @krysia_kocur

      Powrót do blogu

      2 komentarze(-y)

      Ponawiam pytanie ,czym zastapic izolat bialka?

      Joanna Jablonska

      Czym można zastąpić izolat białka?

      Gabriela Szymańska

      Zostaw komentarz