Keto biszkopt cytrynowy [keto, low carb]

Keto biszkopt cytrynowy [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 292
  • Tłuszcze: 25,4
  • Węglowodany netto: 9,1
  • Białko: 6,3

       

      Hej kochani!

      Mam dziś dla Was pyszne, lekkie ciasto w sam raz na gorące dni.
      Bez cukru, bez glutenu, bez wyrzutów sumienia :) Ciasto jest bardzo łatwe do wykonania. Mięciutki, puszysty biszkopt, krem smakujący jak lody, do tego przepyszna polewa. Nie przegapcie tego przepisu!

      Składniki   

      Biszkopt:

      Krem:
      • 500 g śmietanki 36 %
      • 500 g serka mascarpone
      • 40 g erytrytolu
      • 100 g białej czekolady bez cukru
      • 200 g wiśni w alkoholu

      Polewa:

      • 200 g konfitury z brzoskwiniami bez cukru
      • 2 łyżki galaretki cytrynowej
      • 30 g wody

        Przygotowanie   

        Biszkopt:

        Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po trochę erytrytolu, cały czas ubijając. W kolejnym korku dodajemy po jednym żółtku. Po dokładnym ubiciu, wrzucamy wszystkie wymieszane suche składniki. Lekko łączymy całość za pomocą szpatułki.

        Foremkę 30/25, wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem.
        Wylewamy ciasto.

        Piekarnik nagrzewamy do 180°C, pieczemy ok 35 min. Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy.

        Krem:

        Śmietankę ubijamy z erytrytolem, następnie dodajemy mascarpone. Po dokładnym ubiciu, dodajemy rozpuszczoną schłodzoną czekoladę i wiśnie.

        Polewa:

        Wodę gotujemy, wyłączamy palnik. Wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia. Łączymy z konfiturą i odstawiamy.

        Biszkopt umieszczamy w foremce. Na wierzch wykładamy krem. Następnie wylewamy tężejącą polewę. Możemy udekorować owocami lub orzechami wedle uznania. Wkładamy do lodówki i schładzamy, do zastygnięcia galaretki.
        Wyciągamy z foremki i zachwycamy się przepysznym deserem.


        Polecam Wam to przepyszne ciacho ❤️

         

        Powrót do blogu

        Zostaw komentarz