Keto ciasteczka piernikowo-cynamonowe [keto, low carb]

Keto ciasteczka piernikowo-cynamonowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 542
  • Tłuszcze: 48,7
  • Węglowodany netto: 4,3
  • Białko: 9

 

Witam Was kochani! Dalsza propozycja świąteczna. Dziś mam ciasteczka do kawki i na świąteczny stół. Szkoda że nie mogę Wam przesłać aromatu ciastek świeżo upieczonych ciasteczek. Całe mieszkanie pachnie świętami.

Składniki     

Lukier:
  • 50 g erytrytolu zmielonego
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • aromat cytrynowy 

Przygotowanie     

Masło utrzeć z erytrytolem. Dodać jajka i ucierać dalej. Następnie wymieszać suche składniki. Dodać do masy i połączyć mikserem. Zrobić kulkę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie, podzielić ciasto na cztery części. Rozwałkować kawałek, między dwoma papierami do pieczenia na grubość ok pół mm. Teraz możemy przystąpić do wycinania ciasteczek.
Piekarnik nagrzać do 180 °C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i spryskać tłuszczem. Wykładamy ciastka na papier, pieczemy ok 10 min, aż się zarumienią.

Ciasteczek wychodzi na dwie blaszki. Dlatego połowę ciasta trzymać w lodówce, aż upieczemy pierwszą partię.
Wierzch zdobimy roztopioną gorzką czekoladą, albo lukrem.

Składniki na lukier mieszamy razem i dekorujemy wedle wyobraźni. Gdy jest za gęsty dodać więcej śmietanki.

Pyszne ciasteczka, świąteczne gotowe!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz