Keto ciasto cytrynowe [keto, low carb]

Keto ciasto cytrynowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 173
  • Tłuszcze: 11,2
  • Węglowodany netto: 2,4
  • Białko: 11,4

 

Witam Was moi drodzy!

Mam dla Was przepyszne ciasto cytrynowe. Bardzo prosty przepis, niewiele węglowodanów, a smak klasycznego ciasta. Z resztą, kto ma doświadczenie z moimi przepisami, ten wie, że wypieki mogą smakować jak z porządnej cukierni, ale z cukrem mieć niewiele wspólnego. Pięknie rośnie nie opada, zapraszam!

Składniki     

Przygotowanie     

Suche składniki połączyć razem. 

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Po ubiciu dodajemy po trochę erytrytolu, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aż masa zbieleje – ok 10 min. Po tym czasie dodajemy małymi porcjami suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką, żeby masa jajeczna nie opadła. Na koniec wlewamy roztopione masło (schłodzone), sok z cytryny i aromat cytrynowy. Delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy do keksówki, wyłożonej spryskanym tłuszczem papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy 40 min. do suchego patyczka.

Polecam wypróbować, ponieważ ciasto, jest pyszne- wilgotne w środku, chrupiące na zewnątrz.

Pozdrawiam!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz