Keto eklerki [keto,low carb]

Keto eklerki [keto,low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 332
  • Tłuszcze: 26,9
  • Węglowodany netto: 13,8
  • Białko: 8,5
      Dziś mam dla Was rewelacyjne keto eklerki. Masz ochotę na coś słodkiego, możesz zjeść, coś zdrowego. Bez cukru, glutenu, mąki. Bardzo szybko się je robi, a smak.. sami spróbujcie, zobaczycie, że nie ustępują węglowym eklerkom. Polecam, Zapisujcie na później bo warto.
       
      Składniki 
      • 150 ml wody
      •  75 g masła
      • 1/4 łyżeczka soli
      •  10 g błonnika bambusowego
      •  25 g mąki łubinowej
      •  30 g mąki ziemniaczanej
      •  2 jajka
      •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Wykonanie
      Wodę, masło i sól gotujemy, suche składniki wymieszać razem. Do gotującej wody, dodajemy wymieszane mąki. Mieszamy szybko i gotujemy ok min. Zdejmujemy z palnika i trochę schładzamy. Po lekkim schłodzeniu, dodajemy po jednym jajku, cały czas ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. Wyciskamy ciasto, formujemy eklerki.
      Piekarnik nagrzewamy do 180° C i pieczemy ok 30 min. Gotowe wyciągamy i schładzamy.
      Schłodzone eklerki, przecinamy na pół i nakładamy dżem bez cukru, na jedną połówkę. Odstawiamy na bok.


      Krem 
      •  200 g śmietanki kremówki 36%
      •  250 mascarpone
      •  30 g erytrytolu zmielonego
      •  100 g białej czekolady bez cukru
      Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy mascarpone. Na koniec dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną czekoladę. Wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na przecięte, przygotowane z dżemem połówki eklerki, przykrywamy drugą połową. Wierzch zdobimy rozpuszczoną czekoladą. Można odrazu podawać, po schłodzeniu w lodówce smakują lepiej.
      Polecam, są rewelacyjne 👌❤️
      Pozdrawiam ❤️

      Po więcej obserwuj @krysia_kocur

      Eklerki, słodko, deserek

      #eklerki #ciasteczka #bezcukru #bezglutenu #bezmąki #bezwęglowodanów #szybkieprzepisy #ketodeser #cukrzyca
      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz