Przygotowanie
Startujemy od przygotowania ciasta. Masło rozpuszczamy i ściągamy z palnika. Schładzamy chwilę, dodajemy resztę składników, mieszamy szpatułką do połączenia. Dzielimy nasze ciasto na trzy części. Foremkę 22/22 wykładamy papierem do pieczenia, spryskanym tłuszczem. Nakładamy pierwszą część ciasta i pieczemy ok 15 min. w nagrzanym wcześniej do 170°C piekarniku.. Powtarzamy czynność dla pozostałych dwóch części.
Teraz kolej na krem. Odlewamy do miski 100 ml mleka, wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Pozostałe 400 ml mleka gotujemy. Po zagotowaniu, dodajemy zmiksowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy przez chwilę aż zgęstnieje, mieszając aby się nie przypaliło. Dobrze schładzamy - krem musi być zimny.
Pora na ostatni etap. Ucieramy masło do białości. Następnie dodajemy stopniowo po jednej łyżce zimnego kremu i cały czas ubijamy. Po ubiciu, przekładamy schłodzone ciasto: na pierwsze ciasto, nakładamy dżem bez cukru. Następnie nakładamy krem i przykrywamy drugim ciastem. Powtarzamy smarowanie kremem i przykrywamy ostatnim ciastem. Na wierzch wykładamy resztę kremu. Ja dodatkowo udekorowałam wierzch kremem "Bezkarny" słony karmel i orzechami pecan. Polecam to przepyszne ciasto!
Pozdrawiam ❤️