Keto miodownik [keto, low carb]

Keto miodownik [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 326,8
  • Tłuszcze: 28,4
  • Węglowodany netto: 7,9
  • Białko: 10,9

       

      Hej Kochani,
      Dzisiaj dokonamy rzeczy niemożliwej - upieczemy ketomiodownika! Ciasto powstało ze względu na Wasze liczne prośby na moim Instagramie: @krysia_kocur. Wyszedł pyszny, więc zabierajmy się do pieczenia.

      Składniki     

      Ciasto:
      • 5 jajek
      • 150 g masła
      • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
      • 60 g miodu
      • 130 g mąki migdałowej
      • 50 g mąki łubinowej
      • 30 g błonnika bambusowego
      • 40 g erytrytolu
      • 2 łyżki proszku do pieczenia
      Krem:
      • 500 g mleka
      • 3 jajka
      • 80 g erytrytolu
      • 60 g mąki kokosowej
      • 30 g mąki migdałowej
      • aromat waniliowy
      Dodatkowo:
      • 200 g masła

            Przygotowanie     

            Startujemy od przygotowania ciasta. Masło rozpuszczamy i ściągamy z palnika. Schładzamy chwilę, dodajemy resztę składników, mieszamy szpatułką do połączenia. Dzielimy nasze ciasto na trzy części. Foremkę 22/22 wykładamy papierem do pieczenia, spryskanym tłuszczem. Nakładamy pierwszą część ciasta i pieczemy ok 15 min. w nagrzanym wcześniej do 170°C piekarniku.. Powtarzamy czynność dla pozostałych dwóch części.

            Teraz kolej na krem. Odlewamy do miski 100 ml mleka, wbijamy jajka, wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy. Pozostałe 400 ml mleka gotujemy. Po zagotowaniu, dodajemy zmiksowaną wcześniej mieszankę. Gotujemy przez chwilę aż zgęstnieje, mieszając aby się nie przypaliło. Dobrze schładzamy - krem musi być zimny.

            Pora na ostatni etap. Ucieramy masło do białości. Następnie dodajemy stopniowo po jednej łyżce zimnego kremu i cały czas ubijamy. Po ubiciu, przekładamy schłodzone ciasto: na pierwsze ciasto, nakładamy dżem bez cukru. Następnie nakładamy krem i przykrywamy drugim ciastem. Powtarzamy smarowanie kremem i przykrywamy ostatnim ciastem. Na wierzch wykładamy resztę kremu. Ja dodatkowo udekorowałam wierzch kremem "Bezkarny" słony karmel i orzechami pecan. Polecam to przepyszne ciasto!

            Pozdrawiam ❤️

            Powrót do blogu

            Zostaw komentarz