Keto piernik z kremem [keto, low carb]

Keto piernik z kremem [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 352
  • Tłuszcze: 30,7
  • Węglowodany netto: 5,7
  • Białko: 9,4

     

    Hej Kochani!

    Mam rewelacyjny piernik świąteczny z kremem. Bardzo prosty, szybki w wykonaniu. Pięknie rośnie nie opada i jest puszysty. Można go upiec i zjeść bez dodatków, polać czekoladą, udekorować kremem lub przełożyć konfiturą bez cukru – możliwości mamy bardzo dużo.

    Składniki     

    Ciasto: 

    Krem:

    • 150 g śmietanki 36 %
    • 250 g mascarpone
    • 50 g erytrytolu zmielonego
    • 80 g frużeliny wiśniowej
    • 2 łyżki soku z cytryny

      Przygotowanie     

      1. Zabieramy się za ciasto:

      Masło rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy z erytrytolem do białości. Suche składniki mieszamy razem. 

      Do ubitych jajek, dodajemy roztopione masło z czekoladą i ubijamy na najmniejszych obrotach. Na koniec, dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy. Tortownicę (22 średnica), wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. Wylewamy ciasto. 

      Piekarnik nagrzewamy do 175°C i pieczemy 40 min. Wyciągamy i schładzamy ciasto.

      2. Krem:

      Śmietankę ubijamy z erytrytolem, następnie dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Na schłodzone ciasto wykładamy frużelinę (u mnie z wiśni, własnej roboty) i ozdabiamy kremem. Piernik gotowy do kawki, lub na świąteczny stół.

      Zachęcam do wypróbowania, pierniczek pierwsza klasa! Pozdrawiam wszystkich :)

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz