Keto - serniczek na zimno na kruchym spodzie z kremem pistacjowym [keto, low carb]

Keto - serniczek na zimno na kruchym spodzie z kremem pistacjowym [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 323
  • Tłuszcze: 29,9
  • Węglowodany netto: 4,3
  • Białko: 7,8
      Dzisiaj coś dla wielbicieli serników na zimno  - lekkich, kremowych, nieskomplikowanych. Lekki serniczek bez przepychu, bez cukru i bez zdobienia misternego.

      Składniki 
      proporcje na formę o rozmiarach około 16 cm / 20 cm
        
      Ciasto kruche
      • 3 łyżki mąki migdałowej
      • 3 łyżki mieszanki do wypieku ciast
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki erytrytolu
      • 1 żółtko
      • 50 gram miękkiego masła
      • szczypta soli
      Wykonanie

      Do miski wsypujemy suche składniki, dodajemy miękkie masło, żółtko, widelcem rozcieramy do połączenia, po czym zagniatamy dłonią. Gotowe, miękkie, elastyczne ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach formy, w której poczynicie serniczek. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest rumiane, dość miękkie, po wystudzeniu stanie się kruche.
           
      Masa serowa
      • 250 gram sera ricotta
      • 250 gram sera mascarpone
      • 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
      • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
      • 3 łyżki erytrytolu
      • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
      • szczypta soli
      Wykonanie
           
      Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody,  mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do zagotowania,  wsypujemy erytrytol, cukier z wanilią, szczyptę soli. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia  i dokładnego połączenia wszystkich skłądników w jednolity krem. Studzimy. Do większej miski wkładamy ser mascarpone i ser ricotta,  miksujemy do połączenia w jednolity, delikatny krem. Łyżkę zmiksowanej masy serowej dodajemy  do wystudzonej śmietanki - miksujemy. Miksując na niskich obrotach, dodajemy kolejne łyżki,  aż do wykończenia składników i powstania jednolitego kremu.
            
      Krem pistacjowy
      • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
      • 100 gram sera mascarpone
      • 4 łyżki pasty pistacjowej - 100 % orzechów
      • 2 - 3 łyżki erytrytolu
      • szczypta soli
      • śmietan-fix 
      Wykonanie
           
      Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy słodzik, pastę pistacjową, szczyptę soli,  mieszamy łyżką, po czym przy użyciu blendera blendujemy do napuszenia i dokładnego  rozprowadzenia pasty w śmietance. Wstawiamy rondelek z masą kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy zimny serek mascarpone,  miksujemy do zgęstnienia, pod koniec ubijania wsypujemy śmietan - fix.
         
      Składanie ciasta
          
      Na upieczony kruchy spód wykładamy masę serową,  wyrównujemy powierzchnię, pokrywamy całość cienką  warstwą kremu pistacjowego. Można oczywiście ozdobić ciasto orzechami pistacjowymi,  lub innymi elementami dekoracyjnymi, jeśli ma być reprezentacyjne. Moje, jak widzicie pozostało w wersji bez - ozdobników. Ciemniejsza warstwa serka, którą widać na zdjęciach,  to mój eksperyment - do części masy dodałam równie łyżkę pasty pistacjowej.  Nie wspominam o tym w przepisie, ponieważ pasta jest absolutnie  niewyczuwalna i nie wpływa na walory smakowe.  Zatem - jest to element zbyteczny. Polecam przepis z całym przekonaniem.
      Smacznego. 
          
      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz