Keto szarlotka [keto, low carb]

Keto szarlotka [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 202
  • Tłuszcze: 17,1
  • Węglowodany netto: 5,1
  • Białko: 6,5

 

Każdy, kto stara się ograniczać cukier w swojej diecie tęskni za smakiem szarlotki z kruszonką… Smak kwaśnych jabłek i słodkiego, kruchego ciasta z puszystą pianką, to efekt dla którego warto podjąć trud. Z moim przepisem jest to proste i wciąż niskowęglowodanowe!

Składniki     

Ciasto:


Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 20 g mąki kokosowej
  • 2 łyżki zmielonego kakao

Przygotowanie     

Masło ucieramy z 50 g erytrytolu dodając po jednym żółtku. Po utarciu wsypujemy obie wymieszane mąki i błonnik bambusowy z proszkiem do pieczenia. Wszystko ubijamy i nakładamy na wyłożoną, papierem pergaminowym blachę 30/35. Na ciasto nakładamy odciśnięte starte jabłka. Posypać cynamonem i ok 10 g erytrytolu. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy 50 g erytrytolu i ubijamy dalej. Ubite białka nakładamy na jabłka. 

Przygotowujemy kruszonkę: masło mieszamy z mąką kokosową i dwoma łyżkami kakao. Tak przygotowaną mieszankę nakładamy na wierzch ciasta.

Pieczemy w 190° przez 45 min.

Pyszne, polecam!

Powrót do blogu

1 komentarz

Czy na pewno 190 stopni? Na termo czy góra dół . Mi za każdym razem ( 2x) pali się ciasto

Kinga Kasprowicz

Zostaw komentarz