Keto Zebra [keto, low carb]

Keto Zebra [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 377
  • Tłuszcze: 34,1
  • Węglowodany netto: 6,2
  • Białko: 11,7

 

Przepyszne ciasto o tradycyjnym smaku i kruchej konsystencji. Nie do odróżnienia od klasycznych wypieków lecz wciąż o niskiej zawartości węglowodanów. Świetne zarówno samo jak i z dowolnie dobranymi dodatkami. W mojej wersji z polewą na bazie erytrytolu i płatków migdałowych.

Składniki     

Przygotowanie     

Masło ucieramy z erytrytolem. Ucierając dodajemy powoli po jednym jajku. Następnie dorzucamy serek, oraz zmieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Po utarciu masy dzielimy, całość na dwie równe części. Do jednej połowy dodajemy błonnik kakaowy i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem pergaminowym. Spryskać tłuszczem. Nakładamy masę na przemian łyżką, raz jasną raz ciemną tak aby powstały charakterystyczne pasy. 

Pieczemy w 190° przez 40 min do suchego patyczka.

Przepis na prawdę prosty i szybki, a efekt lepszy niż w profesjonalnej cukierni  

Pozdrawiam serdecznie!

Powrót do blogu

1 komentarz

OMG to jest super! Po wielu nieudanych próbach zrobienia naprawdę dobrego i puszystego keto ciasta w końcu strzał w dziesiątkę. Super przepis. Dziękuję.

Derwen1

Zostaw komentarz