Ketogeniczny torcik [keto, low carb]

Ketogeniczny torcik [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 423
  • Tłuszcze: 39,8
  • Węglowodany netto: 3,7
  • Białko: 11,2

 

Witam Was moi drodzy! Tym razem pora na poezję smaków w postaci tortu. Tak, jest to możliwe bez dodatku cukrów i nadal w niskowęglowodanowym wydaniu. Torcik kusi nie tylko pysznym smakiem ale i piękną prezencją. Sprawdzi się idealnie z okazji urodzin lub zaserwowany gościom jako wykwintna przekąska do kawy.

Składniki     

Przygotowanie     

Obie mąki wymieszać z błonnikiem kakaowym, proszkiem do pieczenia i gumą guar.

Białka ubić z solą. Dodawać po łyżce erytrytolu. Gdy całość będzie dobrze ubita, dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę i masło schłodzone delikatnie mieszamy i wykładamy na tortownicę 20×20.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Pieczemy 40 min.

Po schłodzeniu smarujemy masą i dekorujemy według własnego uznania. U mnie jest to:

  • 500g mascarpone
  • 100g śmietanki 36%
  • 50 g erytrytolu zmielonego

Wszystkie składniki ubić i przełożyć torta. Udekorować, posypać orzechami włoskimi.

Warto upiec bo jest bardzo dobry. Pozdrawiam serdecznie!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz