Kremowy sernik dyniowy z pistacjami [keto, low carb]

Kremowy sernik dyniowy z pistacjami [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 193
  • Tłuszcze: 17,6
  • Węglowodany netto: 4,3
  • Białko: 4,3

       

      Przepyszny, jesienny, subtelnie korzenny, cynamonowy, delikatny. 
      To nie wszystko. Lekki, kremowy, niskowęglowodanowy, więc "bezkarny".
      Szybki i prosty. Dynia rządzi, wciąż nie jestem w stanie przejść obojętnie obok, kusi uparcie. Skazana na te pokusy, prezentuję w Kronice sernik dyniowy - mój debiutancki. Bez pieczenia, bez ryzyka, że coś wyjdzie nie tak, jak powinno. 

      Składniki   

      Masa serowo - dyniowa:
      • 200 gram serka "Mój Ulubiony"
      • 250 gram serka ricotta
      • 200 gram śmietanki kremówki 30 %
      • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
      • 4 łyżki erytrytolu
      • 2/3 szklanki musu dyniowego:
                            - 1,5 szklanki puree z dyni Hokkaido
                            - 200 ml mleczka kokosowego
                            - 2 łyżki erytrytolu
                            - 1 łyżeczka cynamonu
                            - 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
                            - szczypta mielonego ziela angielskiego i goździków - opcjonalnie                                                    szczypta soli.
       
      Masa śmietankowo - serowa:
      • 200 gram serka śmietankowego typu Philadelphia - u mnie Apettina Skyr
      • 200 gram śmietanki kremówki 36 %
      • 1 łyżka erytrytolu
      • łyżeczka skórki startej z cytryny - opcjonalnie
      • garść orzechów pistacjowych
      • na spód:
      • herbatniki petitki lub wybrane bezcukrowe ciasteczka  
      • 3 - 4 łyżki kremu orzechowego Bezkarny słony karmel
      Przygotowanie    
      Masa serowo - dyniowa.
      Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
      Do wysokiego naczynia wkładamy serek ricotta, wsypujemy słodzik i blendujemy blenderem na gładki mus - tak długo, aż pozbędziemy się ziarnistej struktury ricotty. Dolewamy odrobinę śmietanki i ponownie blendujemy. Dodajemy serek śmietankowy, wlewamy resztę śmietanki, blendujemy na gładko. Następnie dodajemy cały mus dyniowy (przepis tu: https://www.kronikapiekarnika.pl/2023/10/mus-dyniowy-korzenno-kokosowy.html) i znów miksujemy.
      Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej,  mieszamy dokładnie, po czym wlewamy do całej masy serowej. I znów miksujemy na gładko.
      Dno formy - u mnie prostokątna, ceramiczna o wymiarach 20 cm / 23 cm, wykładamy wybranymi ciasteczkami i pokrywamy całą ich powierzchnię  ulubionym kremem lub masłem orzechowym. Mój krem "Bezkarny słony karmel" z Podketo.pl ma półpłynną konsystencję, co zapewnia idealne pokrycie powierzchni ciast. Doskonale nadaje się do stosowania w różnego rodzaju keto - masach tortowych, a w moim przepisie słonawo - słodki smak dobrze 
      komponuje się z korzennym posmakiem masy serowo - dyniowej.
      Na warstwę rozsmarowanego kremu wykładamy masę serowo - dyniową. 
      Wygładzamy i wkładamy do lodówki, by stężała (wystarczy 1 godzina).
       
      Warstwa śmietankowo - serowa.
      Serek miksujemy na wysokich obrotach miksera ze słodzikiem, dodajemy skórkę cytrynową. Śmietankę ubijamy na sztywno w oddzielnej miseczce, po czym przekładamy ją do serka i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitego kremu. 
      Krem wykładamy na masę serową, wygładzamy, wierzch posypujemy kawałeczkami orzechów pistacjowych. Gotowe. Wkładamy serniczek do lodówki, do chwili degustacji. I chwili rozwiazywania dylematów.
      Życzę smacznego, trafnych decyzji i bilansów zawsze na plus!
      Kronika Piekarnika
         
      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz