Ciasto bananowe [keto, low carb]

Ciasto bananowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 360
  • Tłuszcze: 32,1
  • Węglowodany netto: 4,6
  • Białko: 8,2

       

       Hej Kochani!

      Jeżeli ktoś myślał, że nie da się zjeść na keto ciasta z bananami to dziś zadamy pyszny cios w to twierdzenie :) Wyszło podobne do kopca kreta, tylko w formie prostokątnego ciasta. Nie wahajcie się ani chwili, tylko zabierajcie się do pieczenia ponieważ smak jest doskonały. Krem migdałowy bardzo oryginalny sposób podkreśla smak ciasta, więc przestrzegam przed wyrzuceniem go z przepisu!

      Składniki   

      Ciasto:

      Dodatkowo:

      • 3 banany

      Krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 150 g śmietanki kremówki
      • 100 g ksylitolu zmielonego
      • sok z jednej cytryny
      • aromat cytrynowy

      Przygotowanie   

      Ciasto:

      Śmietankę, masło i krem migdałowy rozpuszczamy na wolnym ogniu. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia.
      Suche składniki mieszamy razem i przesiewany. Jajka ubijamy razem z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczenie masło z kremem migdałowym i śmietanką cały czas ubijając. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia za pomocą szpatułki.

      Ciasto wykładamy na foremkę 30/20
      Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ok 45 min, góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy.

      Krem:

      Śmietankę miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec, dodajemy sok z cytryny i aromat.
      W schłodzonym cieście wycinamy kwadrat i wyciągamy ciasto za pomocą łyżki. Tylko tak, żeby nie przebić się na wylot. Ma zostać ok dwa cm spodu.

        

      Wybrane ciasto kruszymy łapkami i odstawiamy.

      Do środka ciasta, układamy połówki bananów i wykładamy na nie przygotowany wcześniej krem.

      Na wierzchu kremu, posypujemy pokruszone ciacho lekko dociskając, żeby nie spadało.

      Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy.
      Moi drodzy, polecam Wam ten przepis ponieważ pod względem smaku jest rewelacyjny!

      Pozdrawiam ❤️

      Po więcej obserwuj @krysia_kocur

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz