Sernik z frużeliną jabłkową [keto, low carb]

Sernik z frużeliną jabłkową [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 175
  • Tłuszcze: 11,9
  • Węglowodany netto: 9,3
  • Białko: 5,9

     

    Hej kochani!

    Dziś mam dla Was najlepszy sernik jaki dotąd jedliście. Nie będę się rozpisywać na temat sernika, po prostu spróbujcie sami.

    Składniki     

    Ciasto:

    Krem:

    • 1000 g twarogu z wiaderka
    • 150 g masła
    • 180 g erytrytolu
    • 80 g budyniu bez cukru
    • 6 jajek
    • 200 g wiśni z syropu – u mnie na erytrytolu. Mogą być też świeże bez pestek

    Frużelina:

    • 4 jabłka
    • 2 łyżki erytrytolu
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka cynamonu

      Przygotowanie     

      Szykujemy najpierw ciasto.

      Wszystkie składniki mieszamy razem. Wykładamy na foremkę 24/24. Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Pieczemy ok 15 min.

      Gdy ciasto się pieczy, przygotowujemy krem.

      Masło ucieramy z erytrytolem, dodając powoli po jednym żółtku. Następnie dodajemy twaróg, budyń, wiśnie i krótko miksujemy. Białka ubijamy i dodajemy po trochę do masy serowej, lekko mieszając razem. Wylewamytak przygotowaną masę na podpieczone wcześniej ciasto. Wkładamy całość do nagrzanego piekarnika do 170 °C. Pieczemy ok. 70 min.

      Teraz czas na ostatni element – frużelinę.

      Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy erytrytolem. Smażymy na patelni ok. 20 min. Na koniec, mąkę skrapiamy odrobiną wody, wlewamy do jabłek i szybko mieszamy. Teraz dodajemy cynamon. Całość odrobinę schładzamy i wykładamy na schłodzony sernik. Na koniec możemy udekorować nasze dzieło płatkami migdałów. Wkładamy na chwilę do lodówki. Sernik gotowy!

      Ma tylko jedną wadę. Goście zjedzą i nic nie zostanie dla Was ;) Pozdrawiam wszystkich!

      Powrót do blogu

      1 komentarz

      A mam pytanie…czym można zastąpić mąkę kokosową w tym spodzie …bo mam uczulenie na kokosa .🥴

      Marzena Grodzicka

      Zostaw komentarz