Tarta na słodko [keto, low carb]

Tarta na słodko [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 416
  • Tłuszcze: 37,3
  • Węglowodany netto: 4,8
  • Białko: 9,9

 

Witam Was Kochani!

Dziś coś pysznego na słodko, gdyż widzę, że mam tu trochę łakomczuszków  Jeżeli można sobie pozwolić na małe co nieco, to niech to będzie bez węglowodanów. Zapraszam do pieczenia!

Składniki     

Ciasto:

  • 300 g mąki migdałowej
  • 20 g błonnika bambusowego
  • 70 g masła roztopionego
  • 50 g erytrytolu
  • 2 jajka
Masa do tarty:
  • 2 sztuki miękkiego avocado
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 60 g erytrytolu zmielonego
  • aromat waniliowy
Polewa:
  • 200 g słony karmel
  • 150 g orzeszków ziemnych solonych
  • czekolada 85%
  • 60 ml śmietanki 36 %
  • 20 g płatków migdałowych

Przygotowanie     

Ciasto:

Wszystkie składniki zagniatamy razem. Foremkę na tartę spryskujemy tłuszczem. Moja ma 22 cm średnicy i 5 cm wysokości. Wyklejamy ciastem, dno i boki. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C, pieczemy 15 min. Proszę kontrolować, ponieważ każdy piekarnik piecze nieco inaczej.

Masa do tarty:
 
Avocado obrać i zmiksować. Mascarpone ubić ze śmietanką, dodać zmielony erytrytol. Ubijając dodać zmiksowane avokado.
 
Polewa:
 
Śmietanę zagotowujemy po czym wyłączamy palnik. Wrzucamy połamaną czekoladę i po trzech min. mieszamy. Tym sposobem mamy już polewę.
 
Na wystudzone ciasto, nakładamy karmel wymieszany z orzeszkami. Następnie wykładamy masę. Na masę wylewamy czekoladę. Ozdabiamy płatkami migdałowymi. Ja dodatkowo dałam wiśnie w spirytusie.
 
Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
 
Karmel można też zrobić samemu:
  • 30 g masła
  • 150 g ksylitolu
  • 200 ml śmietanki 36%
Masło smażymy przez chwilę, do zrumienienia. Dodajemy ksylitol, smażymy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy śmietanę i smażymy na małym ogniu ok 40 min, aż zacznie gęstnieć. Mieszać żeby się nie przypaliło. Wystudzić i karmel gotowy.
 
Pozdrawiam serdecznie!
Powrót do blogu

Zostaw komentarz