Tort biszkoptowy [keto, low carb]

Tort biszkoptowy [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 391
  • Tłuszcze: 36,7
  • Węglowodany netto: 7,6
  • Białko: 7,9

     

     Hej kochani.

    Dziś mam dla Was najlepszy tort biszkoptowy jaki można wyczarować na diecie keto. Mięciutki, puszysty jak pierzynka, po prostu rewelacja. Jeżeli ma ktoś urodziny, imieniny to polecam go zaserwować.

    Składniki     

    Ciasto:

    • 100 g czekolady 85%
    • 100 g masła
    • 5 jajek
    • 20 g mąki kokosowej
    • 40 g mąki migdałowej
    • 20 g kakao
    • 100 g erytrytolu
    • szczypta soli do białek
    • aromat waniliowy
    • 1 łyżeczka proszku
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Krem:

    • 500 mascarpone
    • 150 śmietanki kremówki
    • 150 g białej czekolady bez cukru
    • 50 erytrytolu zmielonego

    Dekoracja:

    • 150 g truskawek
    • 30 g słupków migdałów

      Przygotowanie     

      Przygotowujemy najpierw ciasto.

      Masło i czekoladę, rozpuszczamy w mikrofali. Jajka ubijamy ze szczyptą soli i erytrytolem. Muszą być porządnie ubite. Suche składniki mieszamy razem, dosypujemy do ubitych jajek i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Na koniec dodajemy schłodzoną czekoladę z masłem. Wszystko delikatnie mieszamy.

      Foremkę lub tortownicę 22/22, wykładamy papierem do pieczenia. Spryskujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C. Pieczemy 30 min. do suchego patyczka. Pamiętajmy że każdy piekarnik piecze inaczej.

      Gdy ciasto się pięknie piecze, zabieramy się krem.

      Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Mascarpone, śmietankę i zmielony erytrytol ubijamy razem. Na koniec dodajemy schłodzoną czekoladę i ubijamy do połączenia.

      Ciasto po schłodzeniu przecinamy wzdłużnie. Musimy uważać, ponieważ jest bardzo delikatne! Nakładamy połowę kremu (ja dodałam na krem wiśnie w alkoholu). Następnie nakładamy, drugą połowę ciasta. Wierzch ozdabiamy kremem, truskawkami i migdałami
      w słupkach.

      Powiem tylko, że ten tort, to gwarantowana satysfakcja. Zaspokoi każde podniebienie. Polecam!

      Pozdrawiam wszystkich!

      Powrót do blogu

      2 komentarze(-y)

      Robione według przepisu i wyszedł super ! Dłużej musiałam piec, ponieważ miałam mniejszą tortownicę. Smakowo nie wiem, bo będzie jedzony dopiero po południu, ale jak próbowałam kremu był dobry:)

      Kasia

      Niestety tort robioby wg wskazówek. Biszkopt wyszedl ciapka, lejący. Robilam.dzis na jutro na imprezę, ale niesety bez tortu będzie.

      Diana Ślęzak

      Zostaw komentarz