Przygotowanie
Szykujemy ciasto:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, na puszystą masę. Dodajemy po trochę erytrytolu, cały czas ubijamy.
Suche składniki, mieszamy razem i dodajemy do białek. Całość lekko łączymy za pomocą szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę 22 średnica, wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy połowę ciasta.
Nagrzewamy Piekarnik do 180°C, pieczemy ok 20 min. Wyciągamy do ostygnięcia. To samo robimy z drugą połową.
Krem:
Żółtka, śmietankę i erytrytol, wkładamy do garnka i powoli gotujemy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Musimy uważać, żeby się nie przypaliło. Zdejmujemy z palnika i studzimy.
Po wystudzeniu, dodajemy masło i miksujemy aż powstanie gładki krem.
Przekładamy schłodzone blaty ciasta: połowę kremu, wykładamy na ciasto i przykrywamy, drugim blatem ciasta. Na wierzchu smarujemy resztę kremu i do lodówki. W międzyczasie, przygotujemy polewę czekoladową.
Śmietankę podgrzewamy (nie zagotowujemy). Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na schłodzone ciasto.
Dekorujemy według własnej koncepcji. Ja użyłam posiekanych migdałów.
Polecam Wam torcik, ponieważ jest rewelacyjny.
Pozdrawiam wszystkich!
