Bakłażan z jajkiem w koszulce [keto, low carb]

Bakłażan z jajkiem w koszulce [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 165
  • Tłuszcze: 12,5
  • Węglowodany netto: 1,5
  • Białko: 10,9

 

Witam Was moi drodzy.

Nie macie pomysłu na bakłażana? Jest to bardzo zdrowe i przepyszne warzywo. Robimy w takim razie super kanapeczki. Wyśmienite np. na śniadanie, obiad czy nawet kolację. Do dzieła!

Składniki     

  • 1 bakłażan 
  • 7 jajek- bardzo świeżych
  • 7 plastrów kiełbasy szynkowej lub boczku
  • 7 plastrów sera żółtego
  • 1 opakowanie kiełków z rzodkiewki
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 litra wody
  • sól, pieprz do smaku.
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie     

Bakłażana kroimy po skosie na 7 plastrów. Solimy i odkładamy na 10 min, aż puszczą soki. Po tym czasie, rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Plastry wycieramy najpierw ręcznikiem papierowym i kładziemy na patelni. Smażymy do miękkości ok. 3 min z każdej strony. 

Wędlinę, lub boczek podsmażamy na maśle klarowanym i odkładamy na bok. Wodę zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę soli i 2 łyżki octu. Gdy się zagotuje, robimy wir za pomocą łyżki. Jajko najlepiej wybić na chochelkę, wlać w środek wiru i czekać, aż się zrobi jajko w koszulce. Żółtka mają być płynne, a białka ścięte. Można zrobić jajko sadzone, jeżeli powyższa technika sprawia trudność.

Składamy kanapeczki: plaster bakłażana, wędlina, plaster sera żółtego, jajko w koszulce. Przyprawiamy solą i pieprzem, wierzch dekorujemy kiełkami. To wszystko 

W taki oto sposób, możemy wykorzystać bakłażana. Smakuje rewelacyjnie!

Pozdrawiam!

 

Powrót do blogu

Zostaw komentarz