Keto pulpeciki w sosie z pora [keto, low carb]

Keto pulpeciki w sosie z pora [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 236
  • Tłuszcze: 20,5
  • Węglowodany netto: 6,4
  • Białko: 11

 

Witam Was moi drodzy!

Pulpeciki to klasyk każdej kuchni. Jeżeli zaserwujemy je w sosie z pora, wzbogacimy swoją dietę nie tylko w przyjemny smak, ale i porcję bardzo dobrej jakości błonnika. Zapraszam!

Składniki     

  • 800 g mięso wołowo wieprzowe
  • 2 jajka
  • 1x cebula 
  • 2 łyżki bułki tartej z @podketo.pl bez węglowodanów
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
Na sos z pora:
  • 1x cebula
  • 1x por
  • pieprz
  • sól
  • szklanka wody
  • 200ml śmietanki 30%
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • papryczka chili

Przygotowanie     

Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym. Mieszamy z mięsem mielonym, jajkami , solą, bułką tartą i pieprzem.

Formujemy małe kuleczki smażymy na maśle klarowanym.

Teraz sos:

Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pora i nadal smażymy. Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy papryczkę, sól, pieprz, łyżkę octu jabłkowego i śmietankę.

Podduszamy przez chwilę dodajemy pulpety. Przykrywamy i Dusimy razem przez 10 min. Podajemy z kalafiorem, fasolką czy inną surówką- jak kto woli.

Polecam bo warto!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz