Tarta brokułowa [keto, low carb]

Tarta brokułowa [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:

  • Kcal: 208
  • Tłuszcze: 16,2
  • Węglowodany netto: 1,5
  • Białko: 9,9

 

Jak sami mogliście już pewnie zauważyć – UWIELBIAM TARTY. Między innymi dlatego, że robi się je prosto i szybko. W dodatku idealnie wpasowują się w dietę keto. Dzisiaj tarta z brokułu.

Składniki     

  • 1 brokuł
  • ser feta ok 120 g
  • ser żółty ( w kostce ) 
  • 2 jajka
  • 30 g śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól i pieprz

Składniki na ciasto :

Przygotowanie     

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy mikserem – ugniatamy i wkładamy na chwile do lodówki.

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w posolonej wodzie.

Wyciągamy ciasto z lodówki – wykładamy do foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 min.

Gdy tarta się podpieka – robimy zalewę.

Jajka mieszamy ze śmietanką dodajemy sól pieprz i 2 ząbki czosnku.

Wyciągamy tarte – kruszymy na wierzch ser feta, wykładamy brokuła, zalewamy naszą mieszanką i ścieramy żółty ser.

Wkładamy raz jeszcze do piekarnika tym razem na ok 20 min.

Pyszna tarta gotowa! Prawda, że proste?

Smacznego!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz