Roladki marchewkowe- cynamonki keto [keto, low carb]
2024-02-28
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Roladki marchewkowe kolejna propozycją dla osób
na diecie niskowęglowej, którzy tęsknią za klasycznymi wypiekami.
Roladka łączy w sobie cynamonowy klasyczny smak cynamonrollsów,
z tortem marchewkowym z serkową, kremową masą.
Nie wiem, do którego wypieku jej bliżej, oceńcie sami.
Zapraszam!
na diecie niskowęglowej, którzy tęsknią za klasycznymi wypiekami.
Roladka łączy w sobie cynamonowy klasyczny smak cynamonrollsów,
z tortem marchewkowym z serkową, kremową masą.
Nie wiem, do którego wypieku jej bliżej, oceńcie sami.
Zapraszam!
Składniki
proporcje na około 25 cm roladę, lub 8 cynamonowych rolek
- 1 średniej wielkości marchewka
- 3 jaja rozmiar L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki ( opcjonalnie )
- 1/3 szklanki mąki migdałowej - u mnie z podketo.pl
- 1/3 szklanki mieszanki do ciast podketo.pl
- ( można zastąpić mąką migdałową
- 2 łyżki erytrytolu
Wykonanie
Zaczynamy od marchewki - obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy cynamonem, mieszamy i odstawiamy.
Jaja rozdzielamy, białka ubijamy ze szczyptą soli na puszysto, pod koniec ubijania wsypujemy słodzik, miksujemy do powstania sztywnej piany.
Dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym miksujemy ( na wolnych obrotach ) kilka sekund. Wsypujemy proszek do pieczenia, miksujemy chwilkę i odkładamy mikser. Teraz wsypujemy - na raz - mieszankę suchych składników, dodajemy całą startą marchewkę - mieszamy szpatułką bardzo dokładnie i delikatnie. Masa powinna pozostać puszysta, a jej składniki dokładnie połączone. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na jego powierzchni rozsmarowujemy równą warstwę marchewkowej masy.
Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 12 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić na brzegach i pachnieć cynamonowo - gotowe. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po 5 minutach biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odwracając go papierem do góry.
Papier delikatnie odrywamy, a ciepły jeszcze biszkopt zwijamy w roladę.
Nie powinno być z tym problemu - ciasto jest miękkie i elastyczne.
Owijamy w ściereczkę, na którą został wyłożony i zostawiamy na około 30 minut do wystudzenia. Po odwinięciu wykładamy masę - pyszną, delikatną i gęstą.
Jaja rozdzielamy, białka ubijamy ze szczyptą soli na puszysto, pod koniec ubijania wsypujemy słodzik, miksujemy do powstania sztywnej piany.
Dodajemy pojedynczo żółtka, po każdym miksujemy ( na wolnych obrotach ) kilka sekund. Wsypujemy proszek do pieczenia, miksujemy chwilkę i odkładamy mikser. Teraz wsypujemy - na raz - mieszankę suchych składników, dodajemy całą startą marchewkę - mieszamy szpatułką bardzo dokładnie i delikatnie. Masa powinna pozostać puszysta, a jej składniki dokładnie połączone. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na jego powierzchni rozsmarowujemy równą warstwę marchewkowej masy.
Wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 12 - 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić na brzegach i pachnieć cynamonowo - gotowe. Wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, po 5 minutach biszkopt wykładamy na ściereczkę kuchenną, odwracając go papierem do góry.
Papier delikatnie odrywamy, a ciepły jeszcze biszkopt zwijamy w roladę.
Nie powinno być z tym problemu - ciasto jest miękkie i elastyczne.
Owijamy w ściereczkę, na którą został wyłożony i zostawiamy na około 30 minut do wystudzenia. Po odwinięciu wykładamy masę - pyszną, delikatną i gęstą.
Składniki masy
- 200 gram śmietanki 30 % lub 36 % ( u mnie 36 % )
- 200 gram naturalnego serka Bieluch bez laktozy ( jest naturalnie słodkawy )
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 - 5 łyżek konfitury bezcukrowej - u mnie jagodowa
Schłodzoną śmietankę miksujemy na gęsto z erytrytolem i łyżeczką cynamonu.
Jeśli nie gęstnieje mimo waszych starań - wsypcie śmietan - fix.
Dodajemy serek i miksujemy jeszcze chwilkę - masa błyskawicznie stanie się sztywna. I czas na rolowanie. Odwinięty biszkopt równomiernie pokrywamy kremem. Przy brzegu od którego zaczynamy zwijanie rolady wykładamy łyżką podłużny pasek konfitury. I zwijamy delikatnie, ale dokładnie, by masa dobrze przylegała i sklejała całe wnętrze rolady. Owijamy rolkę w papier lub folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin. I w zasadzie na tym etapie możemy zakończyć, kroimy roladkowe plastry i w takiej formie nakładamy na talerzyki.
Ja, zainspirowana ogromną, drożdżową cynamonką z serkową polewą, którą wczoraj zachwycała się moja córka, swoją marchwiową roladkę pocięłam na plastry. Pokryłam je warstwą serkowej polewy, oprószyłam czekoladą.
Składniki polewy serkowej
- 2 łyżki serka mascarpone lub śmietankowego kanapkowego
- 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka erytrytolu
- wiórki startej, gorzkiej czekolady
Wszystkie podane składniki mieszamy dokładnie w miseczce łyżką lub widelcem.
Pokrywamy masą ślimaczki, na wierzch ścieramy kilka kostek gorzkiej czekolady.
Każdy z moich ślimaczków miękki, bardzo kremowy, subtelnie cynamonowy.
Chciałabym poczęstować nimi kilka osób, z którymi zobaczę się dopiero za tydzień, więc niestety.. nie przetrwa. Tydzień spędzę w miejscu, które jest mi absolutnie nieznane. Czy cieszy mnie to tak, jak powroty w miejsca ulubione, które zapewniają bezpieczną przewidywalność - nie wiem. Dowiem się już jutro.
Powodzenia z roladką i jeśli macie okazję częstować nią tych,
którzy są blisko - róbcie to bez wahania.
Kronika Piekarnika
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2024