Ciasto bananowe [keto, low carb]

Ciasto bananowe [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania:
  • Kcal: 321
  • Tłuszcze: 24,8
  • Węglowodany netto: 5,8
  • Białko: 12,8

       

      Hej Kochani!

      Polecam Wam najlepsze ciacho bananowe na świecie! Do kawusi wręcz idealne. Użyjemy bananów, ale zachowamy przy tym niską zawartość cukru. Smakuje rewelacyjnie z bitą śmietaną. Jest mięciutkie i puszyste, po prostu pychotka. W wariancie bez bitej śmietany smak też jest zachwycający, a czas wykonania śmiesznie krótki :)

      Składniki   

      Ciasto:

      Bita śmietana:

      • 100 g śmietanki 36 %
      • 150 mascarpone
      • 40 g ksylitolu zmielonego
      • aromat waniliowy

        Przygotowanie   

        Jajka ubijamy z ksylitolem na puszystą masę. Banany rozgniatamy widelcem na gładko. Do ubitych jajek dodajemy banany, cały czas ubijamy. Teraz dodajemy  wymieszane suche składniki i łączymy za pomocą szpatułki. Wykładamy na tortownicę (średnica 20 cm w moim przypadku), wyłożoną papierem do pieczenia i spryskaną tłuszczem.

         

        Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ok 40 min. do suchego patyczka. Wyciągamy i schładzamy.

        Teraz kolej na bitą śmietanę:

        Śmietankę ubijamy z ksylitolem, dodajemy mascarpone i aromat. Po ubiciu, dekorujemy wierzch ciasta, za pomocą rękawa cukierniczego.

        Polecam Wam to ciasto, ponieważ jest bardzo pyszne. Smakuje rewelacyjnie nawet bez bitej śmietany.
        Pozdrawiam ❤️

        Po więcej obserwuj @krysia_kocur

        Powrót do blogu

        1 komentarz

        Przepis super! Zamiast foremki 20 użyłem 18 ale dodałem podwyższenie z papieru do pieczenia. Ciasta wystarczyło do końca foremki i nie wypłynęło. Bardzo dobre, nie wyschnięte ciasto w którym nie czuć posmaku erytrytolu. Użyłem zamiast ksylitolu.
        Przepis w sam raz dla facetów :) Mega prosty panowie! Polecam!

        Piotr

        Zostaw komentarz