Ciasto malinowo-śmietankowe na zimno [keto, low carb]

Ciasto malinowo-śmietankowe na zimno [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla całego ciasta:
  • Kcal: 1468
  • Tłuszcze: 144,8 g
  • Węglowodany netto: 12,4 g
  • Białko: 12,4 g

       

      Cześć!
      Przepyszne ciasto, malinowo-śmietankowe. Delikatne w smaku i konsystencji, po prostu idealne na gorące dni! Wszystko przyrządzane na zimno, więc obejdzie się bez piekarnika ;)

      Składniki   

      Część czerwona:

      Część biała:

      • 400 g śmietanki 36%
      • 10 g żelatyny (zalana 40 g wrzątku)
      • 80 g erytrytolu

        Przygotowanie   

        Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy erytrytol i mieszamy. Do foremki 12 cm wsypujemy maliny (kilka zostawmy sobie na dekorację) i zalewamy nieco zastygniętą galaretką. Foremki nie są tak szczelne i całkowicie płynna galaretka mogłaby wyciekać. Całość umieszczamy w lodówce aż do całkowitego stężenia. 

        Zastygniętą galaretkę umiejętnie wyjmujemy z foremki i umieszczamy na środku większej foremki - 16 cm.

        Przygotowujemy teraz białą część. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Śmietankę ubijamy razem z erytrytolem. Kiedy śmietanka zacznie robić się puszysta, wlewamy małymi porcjami żelatynę. Tak przygotowaną śmietanką wypełniamy foremkę z galaretką - śmietanka jest dość gęsta więc możemy pomóc sobie łyżką aby wypełnić pustą przestrzeń. Wyrównujemy wierzch szpatułką, dekorujemy malinkami i umieszczamy na kilka godzin w lodówce. 

        Smacznego❗️Pozdrawiam ❤️

         

        Powrót do blogu

        Zostaw komentarz