Keto ślimak [keto, low carb]

Keto ślimak [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 561
  • Tłuszcze: 49
  • Węglowodany netto: 3,5
  • Białko: 18,8

 

Witam Was moi drodzy! Dziś mam dla Was bardzo szybki deserek. Przepyszne, bardzo proste ciacho do kawki. Tylko zarobić ciasto, złożyć i zwinąć w ślimaka. Do piekarnika i gotowe!

Składniki     

Przygotowanie     

Wszystkie składniki (oprócz kakao) zagniatamy- dobrze wyrabiamy ciasto. Przecinamy na dwie części. Do jednej części, dodajemy zmielone kakao i znowu wyrabiamy. Następnie, między dwoma papierami do pieczenia wałkujemy jasne ciasto i odkładamy razem z papierem, na którym było wałkowane. To samo robimy z ciemnym ciastem. Na jasne ciasto, nakładamy ciemne. Zwijamy w rulonik za pomocą papieru. 

Razem z papierem przekładamy do keksówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy 30 min do suchego patyczka.

Po wystygnięciu, ciasto polewamy lukrem:

  • 3 łyżki erytrytolu zmielonego
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Powyższe składniki wymieszać i polać po wierzchu. Gdyby był za gęsty, dodać jeszcze, soku z cytryny.

Można też użyć polewy z roztopionej gorzkiej czekolady.

Szybkie ciasto, a smakuje rewelacyjnie.

Pozdrawiam wszystkich!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz