Torcik na zimno [keto, low carb]

Torcik na zimno [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 316
  • Tłuszcze: 25,2
  • Węglowodany netto: 9,3
  • Białko: 12,3

     

    Hej kochani!

    Dziś mam dla Was pyszny tort na zimno. Trudno się opanować przed jego zjedzeniem, ale warto się pokusić o przyrządzenie. Przy upalnych dniach jest lepszy jak lody.

    Składniki     

    Spód:

    • 300 g mieszanki  różnych orzechów (włoskie, brazylijskie, pecan)
    • 100 g roztopionego masła
    • 30 g erytrytolu

    Krem:

    • 300 g śmietanki 36 %
    • 700 g twarogu z wiaderka
    • 100 g kremu „Bezkarny” białka czekolada
    • 200 g frużeliny wiśniowej
    • 70 g galaretki bez cukru
    • 120 erytrytolu zmielonego
    • 3x żelatyna-fix (opakowania po 60 g)
    • 150 g owoców wysokobłonnikowych do dekoracji (malina, borówka)

      Przygotowanie     

      Spód:

      Orzechy mielimy, po czym zagniatamy z masłem i erytrytolem. Wyłkładamy tak przygotowaną masę na tortownicę średnicy 22.

      Krem:

      Śmietankę ubijamy z erytrytolem, dodajemy zmielony twaróg a na koniec rozpuszczoną żelatynę (przygotowaną według przepisu na opakowaniu). Wszystko łączymy razem i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem „Bezkarny”, a do drugiej frużelinę. Na przygotowaną wcześniej masę orzechową nakładamy serek z frużeliną. Następnie masę z kremem bezkarnym. Wierzch dekorujemy owocami. 

      Tak przygotowany torcik odstawiamy do lodówki. 

      Galaretkę, rozpuszczamy w 350 ml wody. Po schłodzeniu wylewamy na torcik z owocami.

      Zostawiamy całość na noc w lodówce.

      Szybko się robi, a jeszcze szybciej zjada 

      Pozdrawiam!

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz