Ciacha pieguski w wersji keto [keto, low carb]
2023-11-21
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Przepis na ciasteczka dla Ketomikołaja! Rewelacyjne w smaku, pulchne pieguski bez cukru. Dodam jeszcze, że do wykonania ciasta najlepszy będzie malakser. Ułatwia pracę - nie brudzimy rąk i dodatkowych misek. Ciacha polecam, nie tylko w formie przynęty. Wypełniajmy ten miesiąc oczekiwań cierpliwą nadzieją, że to co na naszych listach życzeń - spełni się.
Składniki
(na około 20 ciasteczek)
- 180 - 200 gram mieszanki do ciast
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 2 pełne łyżki masła orzechowego
- ( u mnie krem "Bezkarny" - smak batona)
- 3 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 gram miękkiego masła
- 1 jajko rozmiar L
- 100 gram gorzkiej, drobno pokrojonej czekolady
Przygotowanie
Do misy malaksera wkładamy miękkie masło, wsypujemy erytrytol, szczyptę soli, masło orzechowe i wbijamy jajko. Miksujemy na wysokich obrotach na gładki krem, około 1 minuty. Teraz przesiewamy do masy mieszankę do ciast wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniowym proszkiem. Miksujemy ponownie, do uzyskania kleistej, ale zwartej, miękkiej kuli ciasta. Jeśli konsystencja będzie zbyt kleista, dosypcie troszkę mieszanki. Wsypujemy pokrojoną drobno gorzką czekoladę i miksujemy kilka sekund, do połączenia. Ciasto wyjmujemy z misy malaksera, wkładamy do miseczki. Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy delikatnie i układamy w odstępach około 3 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 10 - 12 minut.
Ciasteczka po upieczeniu są mięciutkie, zostawiamy je na blaszce około 5 minut, po tym czasie wykładamy na talerz lub kratkę kuchenną. Wewnątrz będą mięciutkie, wierzch stanie się kruchy i chrupiący. W wersji ketogenicznej ciacha pozostaną miękkie i delikatne. Mikołaj, bez względu na rodzaj preferowanej diety, w tym roku lepszych nie dostanie :)
Kronika Piekarnika
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2023