Ciasto bananowe [keto, low carb]
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Hej Kochani!
Jeżeli ktoś myślał, że nie da się zjeść na keto ciasta z bananami to dziś zadamy pyszny cios w to twierdzenie :) Wyszło podobne do kopca kreta, tylko w formie prostokątnego ciasta. Nie wahajcie się ani chwili, tylko zabierajcie się do pieczenia ponieważ smak jest doskonały. Krem migdałowy bardzo oryginalny sposób podkreśla smak ciasta, więc przestrzegam przed wyrzuceniem go z przepisu!
Składniki
Ciasto:- 6 dużych jajek
- 30 g błonnika bambusowego
- 20 g błonnika kakaowego
- 200 g mąki migdałowej
- 100 g ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g śmietanki kremówki
- 100 g masła
- 100 g kremu migdałowego
Dodatkowo:
- 3 banany
Krem:
- 500 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki kremówki
- 100 g ksylitolu zmielonego
- sok z jednej cytryny
- aromat cytrynowy
Przygotowanie
Ciasto:
Śmietankę, masło i krem migdałowy rozpuszczamy na wolnym ogniu. Mieszamy, żeby się nie przypaliło. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia.
Suche składniki mieszamy razem i przesiewany. Jajka ubijamy razem z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozpuszczenie masło z kremem migdałowym i śmietanką cały czas ubijając. Na koniec dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia za pomocą szpatułki.
Ciasto wykładamy na foremkę 30/20
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ok 45 min, góra/dół, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy i schładzamy.
Krem:
Śmietankę miksujemy z ksylitolem. Następnie dodajemy mascarpone, cały czas ubijając. Na koniec, dodajemy sok z cytryny i aromat.
W schłodzonym cieście wycinamy kwadrat i wyciągamy ciasto za pomocą łyżki. Tylko tak, żeby nie przebić się na wylot. Ma zostać ok dwa cm spodu.
Wybrane ciasto kruszymy łapkami i odstawiamy.
Do środka ciasta, układamy połówki bananów i wykładamy na nie przygotowany wcześniej krem.
Na wierzchu kremu, posypujemy pokruszone ciacho lekko dociskając, żeby nie spadało.
Ciasto wkładamy do lodówki i schładzamy.
Moi drodzy, polecam Wam ten przepis ponieważ pod względem smaku jest rewelacyjny!
Pozdrawiam️
Po więcej obserwuj @krysia_kocur