Keto - serniczek na zimno na kruchym spodzie z kremem pistacjowym [keto, low carb]
2024-04-08
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Dzisiaj coś dla wielbicieli serników na zimno - lekkich, kremowych, nieskomplikowanych. Lekki serniczek bez przepychu, bez cukru i bez zdobienia misternego.
Składniki
proporcje na formę o rozmiarach około 16 cm / 20 cm
Ciasto kruche
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 3 łyżki mieszanki do wypieku ciast
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 żółtko
- 50 gram miękkiego masła
- szczypta soli
Wykonanie
Do miski wsypujemy suche składniki, dodajemy miękkie masło, żółtko, widelcem rozcieramy do połączenia, po czym zagniatamy dłonią. Gotowe, miękkie, elastyczne ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm i wymiarach formy, w której poczynicie serniczek. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut. Po upieczeniu ciasto jest rumiane, dość miękkie, po wystudzeniu stanie się kruche.
Masa serowa
- 250 gram sera ricotta
- 250 gram sera mascarpone
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki erytrytolu
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Wykonanie
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do zagotowania, wsypujemy erytrytol, cukier z wanilią, szczyptę soli. Dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia i dokładnego połączenia wszystkich skłądników w jednolity krem. Studzimy. Do większej miski wkładamy ser mascarpone i ser ricotta, miksujemy do połączenia w jednolity, delikatny krem. Łyżkę zmiksowanej masy serowej dodajemy do wystudzonej śmietanki - miksujemy. Miksując na niskich obrotach, dodajemy kolejne łyżki, aż do wykończenia składników i powstania jednolitego kremu.
Krem pistacjowy
- 200 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 gram sera mascarpone
- 4 łyżki pasty pistacjowej - 100 % orzechów
- 2 - 3 łyżki erytrytolu
- szczypta soli
- śmietan-fix
Wykonanie
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia, dodajemy słodzik, pastę pistacjową, szczyptę soli, mieszamy łyżką, po czym przy użyciu blendera blendujemy do napuszenia i dokładnego rozprowadzenia pasty w śmietance. Wstawiamy rondelek z masą kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy zimny serek mascarpone, miksujemy do zgęstnienia, pod koniec ubijania wsypujemy śmietan - fix.
Składanie ciasta
Na upieczony kruchy spód wykładamy masę serową, wyrównujemy powierzchnię, pokrywamy całość cienką warstwą kremu pistacjowego. Można oczywiście ozdobić ciasto orzechami pistacjowymi, lub innymi elementami dekoracyjnymi, jeśli ma być reprezentacyjne. Moje, jak widzicie pozostało w wersji bez - ozdobników. Ciemniejsza warstwa serka, którą widać na zdjęciach, to mój eksperyment - do części masy dodałam równie łyżkę pasty pistacjowej. Nie wspominam o tym w przepisie, ponieważ pasta jest absolutnie niewyczuwalna i nie wpływa na walory smakowe. Zatem - jest to element zbyteczny. Polecam przepis z całym przekonaniem.
Smacznego.
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2024