Kremowy sernik dyniowy z pistacjami [keto, low carb]
2023-11-08
Bilans makroskładników dla 100 g gotowego dania: |
|
Przepyszny, jesienny, subtelnie korzenny, cynamonowy, delikatny.
To nie wszystko. Lekki, kremowy, niskowęglowodanowy, więc "bezkarny".
Szybki i prosty. Dynia rządzi, wciąż nie jestem w stanie przejść obojętnie obok, kusi uparcie. Skazana na te pokusy, prezentuję w Kronice sernik dyniowy - mój debiutancki. Bez pieczenia, bez ryzyka, że coś wyjdzie nie tak, jak powinno.
To nie wszystko. Lekki, kremowy, niskowęglowodanowy, więc "bezkarny".
Szybki i prosty. Dynia rządzi, wciąż nie jestem w stanie przejść obojętnie obok, kusi uparcie. Skazana na te pokusy, prezentuję w Kronice sernik dyniowy - mój debiutancki. Bez pieczenia, bez ryzyka, że coś wyjdzie nie tak, jak powinno.
Składniki
Masa serowo - dyniowa:
-
200 gram serka "Mój Ulubiony"
- 250 gram serka ricotta
- 200 gram śmietanki kremówki 30 %
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki gorącej wody
- 4 łyżki erytrytolu
- 2/3 szklanki musu dyniowego:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta mielonego ziela angielskiego i goździków - opcjonalnie szczypta soli.
Masa śmietankowo - serowa:
- 200 gram serka śmietankowego typu Philadelphia - u mnie Apettina Skyr
- 200 gram śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka erytrytolu
- łyżeczka skórki startej z cytryny - opcjonalnie
- garść orzechów pistacjowych
- na spód:
- herbatniki petitki lub wybrane bezcukrowe ciasteczka
- 3 - 4 łyżki kremu orzechowego Bezkarny słony karmel
Przygotowanie
Masa serowo - dyniowa.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do wysokiego naczynia wkładamy serek ricotta, wsypujemy słodzik i blendujemy blenderem na gładki mus - tak długo, aż pozbędziemy się ziarnistej struktury ricotty. Dolewamy odrobinę śmietanki i ponownie blendujemy. Dodajemy serek śmietankowy, wlewamy resztę śmietanki, blendujemy na gładko. Następnie dodajemy cały mus dyniowy (przepis tu: https://www.kronikapiekarnika.pl/2023/10/mus-dyniowy-korzenno-kokosowy.html) i znów miksujemy.
Do rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny dodajemy łyżkę masy serowej, mieszamy dokładnie, po czym wlewamy do całej masy serowej. I znów miksujemy na gładko.
Dno formy - u mnie prostokątna, ceramiczna o wymiarach 20 cm / 23 cm, wykładamy wybranymi ciasteczkami i pokrywamy całą ich powierzchnię ulubionym kremem lub masłem orzechowym. Mój krem "Bezkarny słony karmel" z Podketo.pl ma półpłynną konsystencję, co zapewnia idealne pokrycie powierzchni ciast. Doskonale nadaje się do stosowania w różnego rodzaju keto - masach tortowych, a w moim przepisie słonawo - słodki smak dobrze
Dno formy - u mnie prostokątna, ceramiczna o wymiarach 20 cm / 23 cm, wykładamy wybranymi ciasteczkami i pokrywamy całą ich powierzchnię ulubionym kremem lub masłem orzechowym. Mój krem "Bezkarny słony karmel" z Podketo.pl ma półpłynną konsystencję, co zapewnia idealne pokrycie powierzchni ciast. Doskonale nadaje się do stosowania w różnego rodzaju keto - masach tortowych, a w moim przepisie słonawo - słodki smak dobrze
komponuje się z korzennym posmakiem masy serowo - dyniowej.
Na warstwę rozsmarowanego kremu wykładamy masę serowo - dyniową.
Wygładzamy i wkładamy do lodówki, by stężała (wystarczy 1 godzina).
Wygładzamy i wkładamy do lodówki, by stężała (wystarczy 1 godzina).
Warstwa śmietankowo - serowa.
Serek miksujemy na wysokich obrotach miksera ze słodzikiem, dodajemy skórkę cytrynową. Śmietankę ubijamy na sztywno w oddzielnej miseczce, po czym przekładamy ją do serka i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
Serek miksujemy na wysokich obrotach miksera ze słodzikiem, dodajemy skórkę cytrynową. Śmietankę ubijamy na sztywno w oddzielnej miseczce, po czym przekładamy ją do serka i mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
Krem wykładamy na masę serową, wygładzamy, wierzch posypujemy kawałeczkami orzechów pistacjowych. Gotowe. Wkładamy serniczek do lodówki, do chwili degustacji. I chwili rozwiazywania dylematów.
Życzę smacznego, trafnych decyzji i bilansów zawsze na plus!
Kronika Piekarnika
Pokaż więcej wpisów z
Listopad 2023